Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blasiuskerk in Delden

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 3
7491BM Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1200 1200 ca. 1200


Beschrijving van Blasiuskerk

N.H. KERK. In hoofdzaak van Bentheimersteen opgetrokken driebeukige hallenkerk met rechtgesloten noorderbeuk en driezijdig gesloten midden- en zuidkoor, ontstaan door vergroting in de 15e en 16e eeuw van een laat-romaans basiliekje (ca 1200). De romaanse kerk, waarvan overblijfselen te vinden zijn in de pijlers tussen de drie beuken was volgens het gebonden stelsel uitgevoerd en zeer kort; op een middenbeuk van twee travee├źn volgde een rechthoekig koortravee, die wellicht gesloten was met een halfronde basis. Boven ingang zuidkoor opschrift betreffende de eerste steen, gelegd in 1464; op de boog tussen schip en toren jaartal 1538. In buitenzijde hoofdkoor hagioscoop. inwendig: Fragment van een laat-gotisch sacramentshuisje. Belangrijke vroeg-renaissance epitaaf met reliefbeeld van Frederik van Twickelo gest. 1545, afkomstig uit Hengelo en wellicht eertijds deksteen van een graftombe. enkele renaissance herenbanken en orgel 1847. Van de vroegere afsluiting van het kerkterrein resteert een rooster bij de Markt. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal. in 1846 gemaakt door C.F.A. Naber. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Blasiuskerk in Delden

Toren der Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Toren der N.H. Kerk. Zware toren van twee geledingen in Bentheimer zandsteen met vierzijdige spits. Naast de toreningang opschrift betreffen..

Oudste pastorie

Kerkplein 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Vrijstaand rechthoekig pand op natuurstenen plint. Schilddak met dakkapel. De gevel horizontaal geleed door cordonlijst, verticaal door zijl..

Hoekpand met rechte gevel natuurstenen plint

Markt 5
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Hoekpand met rechte gevel natuurstenen plint. vensters op beganegrond en verdieping met luiken behangen. Schilddak met hoekschoorstenen en d..

Woonhuis met lijstgevel op natuurstenen plint

Markt 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Woonhuis met lijstgevel op natuurstenen plint; cordonlijst (XIX A).

De Kroon

Markt 1
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Pand met klokgevel, bekroond door natuurstenen gebogen fronton, waarin kroon en datering 1764. Gevelsteen "de Posthoorn".

Kaart & Routeplanner