Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nooitgedacht in Spijkenisse

Molen

Noordeinde 99
3201AK Spijkenisse
Zuid Holland

Bouwjaar: 1844


Beschrijving van Nooitgedacht

Korenmolen "nooit Gedacht". Aan de noordzijde van het dorp staande, ronde gemetselde stellingmolen uit ca. 1840 met gewitte romp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34141
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nooitgedacht
Molen Nooitgedacht met pannenkoekenrestaurant
Molen Nooitgedacht met pannenkoekenrestaurant
Basisgegevens
Plaats Spijkenisse
Bouwjaar 1861 - 2010
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  34141
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Nooitgedacht in 2007 voor de ophoging
Nooitgedacht in 2007 voor de ophoging
Portaal  Portaalicoon   Molens

Nooitgedacht is een korenmolen die aan het Noordeinde in Spijkenisse staat, naast het oude gemaal "De Leeuw van Putten". Het is een ronde bakstenen stellingmolen, die een afgebrande houten achtkante bovenkruier verving. Tot voor kort werd aangenomen dat deze uit 1844 stamde, maar recent bouwkundig onderzoek heeft aangetoond dat de molen uit 1844 in 1860 gesloopt is om plaats te maken voor de huidige molen. De molen is tot ca. 1960 in gebruik geweest en is in 1972-1973 gerestaureerd. Na een restauratie in 2000 draait de molen weer regelmatig. Onderaan de molen was tot 2009 een dierenspeciaalzaak gevestigd. In 2009 is begonnen met een grote verbouwing, waarbij de molen zeven meter is opgehoogd, zodat de gemeente haar bouwplannen in de directe omgeving kan realiseren zonder belemmering van de windvang. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten vindt deze ophoging te groot en mogelijk verliest Nooitgedacht daarmee de status van Rijksmonument. De verbouwing is in 2010 voltooid en er bevindt zich nu een pannenkoekenrestaurant in de molen. Het restaurant heet Pannenkoek de Molen. Volgens de menukaart worden de pannenkoeken gebakken met meel dat door de molen zelf is gemalen.

De molen zelf is weer maalvaardig gemaakt en zal binnenkort[wanneer?] te bezichtigen zijn.[bron?] Het gevlucht heeft Van Bussel-stroomlijnneuzen. Er zijn drie koppels maalstenen aanwezig die door de wind kunnen worden aangedreven.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Nooitgedacht in Spijkenisse

Dorpskerk: Nederlands Hervormde Kerk. Laat-gotische dorpskerk

Kerkring 2
Spijkenisse
Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische dorpskerk, toren midden XV, koor en transept XV B, schip ca. 1521, blijkens steen in de westelijke gevel. Koo..

Boerderij "ruyterstee"

Korte Schenkeldijk 4
Spijkenisse
Boerderij "ruyterstee". Van deze boerderij die op zichzelf niet voor bescherming in aanmerking komt is wel beschermd de rechthoekige kelder ..

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Spijkenisse
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Laat Neolithicum (Vlaardingen-Kultuur). De bescherming van de gedeeltelijk belaste percelen, w..

Huisterp

-
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen.

Hoeve met dwars woongedeelte

Kerkstraat 25
Poortugaal (Gemeente Albrandswaard)
Mooie hoeve (XVIII) met dwars woongedeelte en op het rechter deel van de voorgevel een afgeknotte puntgevel met vlechtingen en sierankers. S..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)