Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Sprang Capelle

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 25
5161PD Sprang Capelle (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1750


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk. Zaalkerk op langwerpig achtkante plattegrond, door pilasters versterkt en met een traptoren aan de zuidzijde en een houten torentje midden op het afgeknotte dak. Blijkens een jaartal op een raamdorpel uit 1750. Tegen de zuidgevel een consistoriekamer uit 1859. Houten ingangspoort met gebogen fronton. Het inwendige door zes zuilen verdeeld in een rechthoek met koofzoldering en een omgang met omlopend stucgewelf. Blijkens een steen in 1859 gestucadoord. Preekstoel en twee herenbanken in Lodewijk XV stijl uit omstreeks 1770, voorlezersbank en koperen lezenaar uit ongeveer dezelfde tijd. Empire kas uit 1823. Zerk met gebeeldhouwd wapen uit 1695. Smeedijzeren toegangshek. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1823 gemaakt door B.P. van Hirtum. In 1984 gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal dat buiten de bescherming valt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34127
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk (Capelle)
Foto van de kerk in 1965
Foto van de kerk in 1965
Plaats Capelle
Denominatie protestantse kerk (Hervormde Gemeente)
Coördinaten 51° 42′ NB, 4° 59′ OL
Gebouwd in 1750
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34127
Detailkaart
Hervormde kerk (Capelle) (Noord-Brabant)
Hervormde kerk (Capelle)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk van Capelle aan de Hoofdstraat 25 is een zaalkerk uit 1750.

Geschiedenis

De eerste kerk werd reeds genoemd in 1257. Vermoedelijk vormden Waspik en Capelle toen één parochie. Het patronaatsrecht berustte bij de Abdij van Sint-Truiden. De kerk werd vernietigd tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421.

Een nieuwe kerk werd gebouwd, die enkele honderden meter landinwaarts werd opgericht. Deze bleek in 1591, toen de reformatie opkwam, niet meer geschikt te zijn voor de godsdienstuitoefening. Door de troebelen van de Tachtigjarige Oorlog was ze bouwvallig geworden. Men bouwde een nieuwe kerk die echter in 1743 opnieuw bouwvallig was geworden. In 1747 werd door de Staten van Holland toestemming verleend om een nieuwe kerk, de huidige, te bouwen. Deze werd in 1750 ingewijd. De consistoriekamer is uit 1859. Toen werd ook het houten plafond weggenomen en werd het interieur gestucadoord. De kerk is gerestaureerd in 1951, daar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog een lichte schade had opgelopen.

Gebouw en inventaris

Het betreft een zaalkerk op een langwerpig achtzijdige plattegrond. Op het dak prijkt een houten torentje. De muren zijn gedecoreerd met pilasters.

In het inwendige vindt men zes zuilen, zodat er een omgang ontstaat. Het interieur is uitgevoerd in een -zij het sobere- rococostijl en als zodanig één der weinige ongeschonden rococo-kerkinterieurs in Nederland.

Tot de inventaris behoren een preekstoel en twee herenbanken in Lodewijk XV-stijl uit omstreeks 1770, alsmede een voorlezersbank en een lezenaar uit dezelfde tijd. Een zerk met gebeeldhouwd wapen stamt uit 1695 en er is een kas in empirestijl. Men betreedt de kerk door een fraai smeedijzeren toegangshek.

Het orgel stamt uit 1820 en werd gebouwd door Bernard Petrus van Hirtum. Het werd in 1945 beschadigd door granaatinslagen, maar in 1949 weer gerestaureerd. In 1984 volgde een ingrijpende restauratie door Orgelbouw Ernst Leeflang (Apeldoorn). Hierbij werd de oorspronkelijke dispositie van 1823 gereconstrueerd, de toonhoogte hersteld en de klavieren gedeeltelijk gereconstrueerd. Van het nieuw aangebrachte vrije pedaal werd het pijpwerk in een afzonderlijke kas achter het orgel geplaatst. De kas werd hersteld, en het snijwerk gecompleteerd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Sprang Capelle

Bakstenen woonhuis met schoolruimte ondergebracht in het achterhui

Hoofdstraat 19
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Bakstenen woonhuis met schoolruimte ondergebracht in het achterhuis, onder zadeldak tussen twee topgevels met beitels en toppilaster op cons..

Woonhuis is gebouwd in neoclassicistische trant

Hoofdstraat 37
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het WOONHUIS is gebouwd in 1851 in neoclassicistische trant, in opdracht van R. Middelkoop. Het pand is heden in gebruik als wink..

Gaaf bewaard herenhuis met koetshuis, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen

Wendelnesseweg-Oost 106
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Gaaf bewaard HERENHUIS met KOETSHUIS, in het jaar 1866 opgetrokken in traditionele vormen. Het ruime pand is gelegen aan de oostz..

Complex Hoofdstraat: herenhuis

Hoofdstraat 68
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Het eclectische HERENHUIS werd gebouwd in 1847 in opdracht van G. Quirijns. Enkele gevelornamenten zijn beschadigd. Het huis staa..

Complex Hoofdstraat: leerlooierij

Hoofdstraat 70
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding De voormalige LEERLOOIERIJ werd in 1847 gebouwd in opdracht van G. Quirijns. In de loop van de tijd zijn er diverse deur- en raam..

Kaart & Routeplanner