Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Petrus en Pauluskerk in Soest

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2
3764AW Soest
Utrecht

Bouwjaar: 1852-1853


Beschrijving van Petrus en Pauluskerk

Neoclassicistische voorgevel met toren, 1852-1853, voor modern kerkgebouw. In de kerk een neobarokke preekstoel, een altaar en lichtkronen afkomstig uit de voorgaande Waterstaatskerk. Mechanisch torenuurwerk, 1903, J.van de Kerkhof en Zonen, in 1972 voorzien van elektrische opwinding. Staat buiten gebruik opgesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34105
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Petrus en Pauluskerk
Katholieke kerk
Katholieke kerk
Plaats Soest
Gebouwd in 1852
Monumentale status rijksmonument
Architectuur
Architect(en) Theo Molkenboer
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Petrus en Pauluskerk
Locatie Soest, Utrecht
Start bouw 1852-1853
Bouwstijl Neoclassicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 34105
Architect Theo Molkenboer
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Petrus en Pauluskerk is een kerkgebouw met de status van rijksmonument aan het Kerkplein in Soest. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken sinds 2011 deel uit van de rooms-katholieke parochie HH. Martha en Maria.

De kerk werd gebouwd in 1852 en ontworpen door architect Theo Molkenboer uit Leiden. De eerste pastoor van de kerk was Steenhoff, naar wie de Steenhoffstraat in Soest genoemd is. In 1968 is de kerk afgebroken, waarbij de voorgevel met klokkentoren behouden bleef. Achter de oude gevel is een nieuwe kerkzaal gebouwd en gedeelte ingericht met elementen uit de oude kerk, zoals de preekstoel en de altaren.

In 1924 is de kerk gerestaureerd. Op het pleintje aan de Steenhoffstraat staat sinds 1995 een beeld van de apostelen Paulus en Petrus.

De bij de kerkgemeenschap behorende Begraafplaats Dalweg met poortgebouw is het oudste nog in gebruik zijnde kerkhof van Soest.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Petrus en Pauluskerk in Soest

Huize St Jozeph

Steenhoffstraat 46
Soest
Inleiding In opdracht van het rooms-katholieke kerkbestuur heeft A. C. Bleys uit Hoorn in 1867 op een perceel langs de westzijde van de St..

Poortgebouw met muur rooms-katholieke begraafplaats

Dalweg
Soest
Inleiding De tegen de oosthelling van de Soestereng rooms-katholieke begraafplaats aan de Dalweg is circa 1828 aangelegd en behoorde bij de..

Station Soestdijk

Spoorstraat 1
Soest
Station N.S. Zeer klein, halte-achtig stationnetjes met chaletdak en, waarschijnlijk ten behoeve van de Koninklijke familie, een luifel over..

Klein Middelwijk

Kerkpad ZZ 63
Soest
"klein Middelwije". Tot woning verbouwde 18e eeuwse boerderij met gepleisterde gevels, rieten wolfdak en vensters met 9- en 15-ruitsschuifra..

Op Mieke's Hof

Prins Bernhardlaan 43
Soest
Inleiding In 1920 gaf de gemeente Soest toestemming om op een kavel langs de Prins Bernhardlaan, nabij het hoogste punt van de eng, een bet..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)