Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin de overblijfselen van een romeinse villa in Arensgenhout

Archeologie

Ten oosten van de Diepestraat
6333ZA Arensgenhout (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: Romeinse Tijd


Beschrijving van Terrein waarin de overblijfselen van een romeinse villa

Terrein waarin de overblijfselen van een Romeinse villa. Datering: Romeinse Tijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 341016
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Romeinse villa Steenland
Romeinse villa Steenland (Nederland (hoofdbetekenis))
Romeinse villa Steenland
Situering
Coördinaten 50° 54′ NB, 5° 50′ OL
Foto's
Terrein/omgeving villa
Terrein/omgeving villa
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Romeinse villa Steenland is een terrein met een Romeinse villa in de gemeente Nuth in de Nederlandse provincie Limburg. De villa uit de tweede helft van de 1e eeuw was van het type villa rustica en behoort tot de ruim 60 Romeinse villacomplexen die op de Zuid-Limburgse lössgronden (deels) zijn opgegraven.[1]

Ligging

De villa was gelegen in een veld aan de oostzijde van de Diepestraat ten noorden van Arensgenhout en ten oosten van Haasdal. Het complex ligt op een hoog deel van het lössplateau, het Centraal Plateau.

Op zo'n 3,5 kilometer ten zuidoosten van de villa lag destijds de Via Belgica, de belangrijke heirweg van Tongeren (Atuatuca Tungrorum) via Maastricht (Mosa Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) naar Keulen (Colonia Claudia Ara Agrippinensium). Zo'n 800 meter naar het zuidwesten lag de Romeinse villa Op den Billich.

Geschiedenis

De opgraving van Habets, gepubliceerd in 1882

In 1850 vonden hier voor het eerst opgravingen plaats, waarbij een vierkant gebouw gevonden werd. In 1876 bracht de priester en amateurarcheoloog Jozef Habets een ommuurd terrein met daarop twee gebouwen aan het licht. Om het complex stond een muur van 256 meter bij 98,8 meter. Op het westelijke uiteinde van het erf stond het hoofdgebouw, bestaande uit een aantal vertrekken, een kelder en een hypocaustum. Aan het oostelijke uiteinde stond een kleiner gebouw. Op een diepte van 20 tot 30 meter onder het maaiveld vond men een mergelfundering en een gedeelte van de vloer van een hypocaustum.

In 2008 en 2009 werden door RAAP Archeologisch Adviesbureau opnieuw twee kleine opgravingen uitgevoerd in verband met de heraanleg van de Diepestraat. Hierbij werden opnieuw muurfunderingen van het villacomplex aangetroffen, waaronder paalkuilen van een bijgebouw of erfafscheiding, een waterput en de zuidelijk begrenzing van de villa. Brandsporen wezen uit dat de villa in de 3e eeuw is afgebrand. Daarnaast werden restanten van een nederzetting en een crematiegrafveld uit de ijzertijd aangetroffen, en een omgreppelde hoeve uit het midden van de 12e eeuw. Het aangetroffen vondstmateriaal wees uit dat het gebied na die tijd werd verlaten.[2]

Sinds 1987 is het terrein een rijksmonument.[3] De gemeente Nuth plaatste er een kunstwerk en een informatiebord.


Monumenten in de buurt van Terrein waarin de overblijfselen van een romeinse villa in Arensgenhout

Grotendeels uit mergel gebouwde hoeve met binnenplaats

Ravensboschstraat 24
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Grotendeels uit mergel gebouwde hoeve met binnenplaats. Aan de straat een puntgevel, XVII, gewijzigd XVIII.

Grote hoeve van baksteen en mergel

Diepestraat 10
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Grote hoeve van baksteen en mergel. Woonhuis met ingang en vensters in Naamse steen. Linkerpoort 1828, rechterpoort 1823.

Mergelstenen muur en bijgebouw

Diepestraat 10
Hulsberg (Gemeente Nuth)
Inleiding Mergelstenen muur en bijgebouw, beide uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Omschrijving Links op het erf (voorzijde) en d..

Deel van herenhoeve Bockhof

Billich 1
Schimmert (Gemeente Nuth)
Pand, deel uitmakend van de herenhoeve "Bockhof". Op de noordwestelijke hoek van het woonhuis een vierkante, vier verdiepingen hoge toren, m..

Schuur, deel van herenhoeve Bockhof

Groot-Haasdal 1
Schimmert (Gemeente Nuth)
PAND, deel uitmakend van de herenhoeve "Bockhof". Schuur van baksteen en mergel met trede voluutgevel uit 1751.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)