Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin de overblijfselen van een of twee romeinse villa's in Groot Haasdal

Archeologie


6333ZA Groot Haasdal (gemeente Nuth)
Limburg

Bouwjaar: Romeinse Tijd


Beschrijving van Terrein waarin de overblijfselen van een of twee romeinse villa's

Terrein waarin de overblijfselen van een of twee Romeinse villa's. Datering: Romeinse Tijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 341004
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Romeinse villa Groot Haasdal-Billich
Romeinse villa Groot Haasdal-Billich (Nederland (hoofdbetekenis))
Romeinse villa Groot Haasdal-Billich
Situering
Coördinaten 50° 53′ NB, 5° 50′ OL
Foto's
Het terrein van de villa
Het terrein van de villa
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Romeinse villa Groot-Haasdal-Billich, ook wel Op den Billich genoemd, is een terrein met een of twee Romeinse villa's in de gemeente Nuth in de Nederlandse provincie Limburg. De villa was van het type villa rustica en behoort tot de ruim 60 Romeinse villacomplexen die op de Zuid-Limburgse lössgronden (deels) zijn opgegraven.[1]

Ligging

De restanten van de villa bevinden zich in een tweetal velden ten zuidoosten van Haasdal, waarvan het meest noordelijke lokaal bekend is als Op den Billich en het andere direct grenst aan de noordzijde van het Ravensbosch. Het veld loopt in zuidwaartse richting af naar het dalletje van een kleine beek (de Strabeek).

Ongeveer 2 kilometer zuidelijker liep destijds de Via Belgica, de belangrijke heirweg van Tongeren (Atuatuca Tungrorum) via Maastricht (Mosa Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) naar Keulen (Colonia Claudia Ara Agrippinensium). Zo'n 1500 meter zuidwestelijker lag de Romeinse villa Valkenburg-Vogelenzang, ongeveer 1200 meter zuidelijker de Romeinse villa Valkenburg-Bosstraat, circa 1500 meter zuidoostelijker de Romeinse villa Valkenburg-Heihof en zo'n 800 meter naar het noordoosten de Romeinse villa Steenland.

Geschiedenis

De opgraving van Holwerda en Goossens, gepubliceerd in 1908

In 1870 is de villa gedeeltelijk opgegraven door de priester en amateurarcheoloog Jozef Habets. Daarbij zouden door omwonenden de meeste platte hardstenen vloertegels van de villa zijn weggenomen.

In 1907 werd de kelder van de villa opnieuw opgegraven door de Leidse archeoloog Jan Hendrik Holwerda en de Limburgse archeoloog-historicus J.W.H. Goossens, waarbij nog enkele stukken vloertegels gevonden werden. De muren van de kelder waren nog grotendeels bewaard gebleven tot een hoogte van 1,5 tot 2 meter en hadden een breedte van 60 tot 70 centimeter. Aan de zuidzijde lag het maaiveld lager waardoor de restanten van de villa daar sterker aangetast waren.

Ook in 1976 en 2004 hebben op het terrein opgravingen plaatsgevonden.

Sinds 1987 is het terrein beschermd als rijksmonument.[2]

Vondsten

Naast de fundamenten, vloer en muurwerk heeft men in het terrein ook munten, fragment(en) van een loden doodskist, aardewerkfragmenten, dakpanfragmenten en fragmenten van hypocausttegels gevonden. Door de vondst van dat laatste is er het vermoeden dat er mogelijk een badgebouw is geweest.

Op zo'n 10 meter ten noorden van de villa is waarschijnlijk een Romeins pad gevonden. Dit bestond uit een strook van vier meter breed van gemengde grond op Romeins niveau

Op zo'n 400 meter ten zuidoosten van het villaterrein zijn bij het klooster Ravensbosch tijdens een opgraving vijf stenen sarcofagen gevonden die vermoedelijk behoren bij een Romeinse tempel.


Monumenten in de buurt van Terrein waarin de overblijfselen van een of twee romeinse villa's in Groot Haasdal

Hoeve De Bockenhof

Groot-Haasdal 15
Schimmert (Gemeente Nuth)
Hoeve gelegen rond een binnenplaats met aan de rechterzijde de woonvleugel onder zadeldak, 1802; de topgevel aan de straatzijde is opgebouwd..

Deel van herenhoeve Bockhof

Billich 1
Schimmert (Gemeente Nuth)
Pand, deel uitmakend van de herenhoeve "Bockhof". Op de noordwestelijke hoek van het woonhuis een vierkante, vier verdiepingen hoge toren, m..

Hoeve met binnenplaats

Groot-Haasdal 18
Schimmert (Gemeente Nuth)
Hoeve met binnenplaats, XVIII; van baksteen, ten dele met speklagen van mergel. Ingang en benedenvensters in segmentboogomlijstingen van Naa..

Hoeve met binnenplaats, van mergel en baksteen

Groot-Haasdal 17
Schimmert (Gemeente Nuth)
Hoeve met binnenplaats, van mergel en baksteen. Op poortsluitsteen 1829. Aan de binnenplaats een ankerjaartal 1898.

Hoeve met binnenplaats, van baksteen en resten van vakwerk en mergel

Groot-Haasdal 19
Schimmert (Gemeente Nuth)
HOEVE met binnenplaats, van baksteen en resten van vakwerk en mergel. Op poortsluitsteen een hoefijzer en 1790.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)