Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Martinuskerk, sacristie, pastorie en verbindend deel in Sneek

Kerkelijk Gebouw

Singel 64
8601AL Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1869-'72 1872 1869-'72
Architect: P.J.H. Cuypers Cuypers 1872 P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Sint-Martinuskerk, sacristie, pastorie en verbindend deel

Onderstaande gebouwen behoren tot de R.K.Kerk St.Martinus (1869-1871), architect J.P.H.Cuypers; inrichting Atelier Cuypers-Stoltzenberg; en omsluiten als het ware het koor van de kerk; sacristie en pastorie zijn door middel van een tussenlid met elkaar verbonden. Gezien de relatie met de kerk is een datering omstreeks 1871 -mogelijk ook iets later- aannemelijk. Gebouwen en interieur der sacristie zullen eveneens vermoedelijk tot stand gekomen zijn onder architectuur van P.J.H.Cuypers, respectievelijk zijn ingericht door atelier Cuypers-Stoltzenberg. -sacristie: deze bestaat uit souterrain en bel-etage en wordt gedekt door een met leien belegd schilddak, waarin twee dakkapellen. Het schone werk wordt verlevendigd door siermetselwerk en de hardstenen dorpels van de vensters. Inwendig bezit het gebouw neo-gotische interieur-onderdelen, zoals eikehouten kastenwanden met wand- en losstaande kasten, voorzien van briefpanelen en ander siersnijwerk, waaronder vierpasmotief; beschilderde friezen met kerkelijke opschriften en polychrome gebrandschilderde glazen met afbeeldingen van personen uit het rooms-katholiek kerkelijk leven; een stijl beschilderd balkenplafond en koperen kroonluchters met glazen kelklampjes. Het neo-gotische eikehouten ameublement (stoelen en tafel) is afkomstig uit de pastorie. -verbindingslid: dit bestaat uit souterrain en beletage, en is voorzien van spitsboogvensters en enig siermetselwerk, als de sacristie. -pastorie: deze bestaat uit souterrain, waarboven drie verdiepingen en zolder en wordt gedekt door twee haaks op elkaar staande, met leien gedekte, zadeldaken. Getoogde T-vensters, waarvan die der verdiepingen zijn uitgerust met hardstenen onderdorpels. In het topgevelveld twee getoogde vensters, gevat in spitsboog en hijsluik met hijsbalk. Sierankers, sierpinakels en siermetselwerk. Te rechterzijde van de pastorie bevindt zich de overhuifde ingang waarvan het spitsbogig tongewelf wordt oversteund door hardstenen zuiltjes. In deze ruimte bevindt zich ook een toegang tot het souterrain, dat wordt overgewelfd door op gesneden strandvinken en moerbalken rustende troggewelven. Op de overige verdiepingen nog enige oorspronkelijk interieuronderdelen, zoals kasten en beschilderde plafonds. Traptoren: deze is gelegen achter de pastorie en wordt gedekt door een met leien belegd, hoogopgaand schilddak met sierpinakels. Ook hierin zijn oorspronkelijke interieuronderdelen aanwezig, waaronder een bewerkte trap en gesneden consoles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34069
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Martinuskerk
Sint Martinuskerk
Sint Martinuskerk
Plaats Sneek
Coördinaten 53° 2′ NB, 5° 40′ OL
Gebouwd in 1872
Begraafplaats Rooms-Katholieke Begraafplaats Sneek
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34068
Architectuur
Architect(en) P.J.H. Cuypers
Detailkaart
Sint-Martinuskerk (Sneek) (Sneek (stad))
Sint-Martinuskerk (Sneek)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Martinuskerk is de rooms-katholieke neogotische pseudo-basilikale kruiskerk in Sneek en is gewijd aan de heilige Martinus van Tours.

Beschrijving

Het bouwwerk uit 1872 werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers. Het is echter onvoltooid gebleven. De kerk heeft geen dominerende toren, wel een dakruiter met een achtkantige spits tussen vier topgevels, een spitstype dat Cuypers vrij veel toepaste.

Het orgel uit 1891 werd gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd uit Utrecht. Het werd gerestaureerd in 1997. De gebrandschilderde ramen zijn van Atelier F. Nicolas en Zonen.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Martinuskerk, sacristie, pastorie en verbindend deel in Sneek

Sint-Martinuskerk

Singel 62
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
St.Martinus, 1869-1871, P.J.H.Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek, waarvan het schip onvoltooid is gebleven. Rechthoekige pijlers met afgesch..

Pand onder zadeldak tegen door fronton bekroonde klokgevel

Singel 59
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder zadeldak tegen klokgevel bekroond door fronton.

Pand met verdieping onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen en groot gebeeldhouwd kuifstuk

Singel 80
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen en groot gebeeldhouwd kuifstuk. Anno 1781.

Pand met verdieping, vensternissen en rechte kroonlijst onder zadeldak met dakkapel met ronde fronton

Singel 55
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder zadeldak, gevel van 1631, volgens steen; met vensternissen. Rechte kroonlijst. Dakkapel met ronde fronton.

Pand met verdieping en met gevel door hoekpilasters geleed en door hoog opgaande middenpartij van kroonlijst bekroond

Grootzand 48
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping. Gevel geleed door smalle hoekpilasters en bekroond door hoog opgaande middenpartij der houten kroonlijst; eind 18e eeuw..

Kaart & Routeplanner