Sint-Martinuskerk in Sneek

Singel 62
8601AL Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)

Architect: P.J.H. Cuypers uitgevoerd door C.H. Peters en N. Molenaar sr. Cuypers 1872 P.J.H. Cuypers uitgevoerd door C.H. Peters en N. Molenaar sr.

Beschrijving van Sint-Martinuskerk

St.Martinus, 1869-1871, P.J.H.Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek, waarvan het schip onvoltooid is gebleven. Rechthoekige pijlers met afgeschuinde hoeken en lijstkapitelen. Triforium en ronde vensters in de lichtbeuk. De transeptgevels zijn opgelost in klimmende reeksen lancetvensters. Kruisribgewelven. De steunberen van de zijbeuken zijn naar binnen gemetseld. Het interieur is als schoonwerk in verschillende kleuren baksteen behandeld en heeft de inrichting door de atelier Cuypers-Stoltzenberg voor een groot deel behouden. Orgel met Hoofdwerk, Zwelwerk en vrij Pedaal, in 1891 door de firma Maarschalkerweerd uit Utrecht gemaakt. Mechanisch torenuurwerk, eerste kwart 20e eeuw, hand en electrische opwinding mogelijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)