Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis, aanbouw (vanaf 1842: secretarie) in Sneek

Gebouw

Marktstraat 13
8601CR Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1819
Architect: A. Bruinsma Bruinsma 1819 A. Bruinsma


Beschrijving van Stadhuis, aanbouw (vanaf 1842: secretarie)

Pand met verdieping onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen, waarop bord en waarvoor grote dakkapel. Omlijste ingang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34049
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis Sneek
Voorzijde en bordes stadhuis aan de Marktstraat.
Voorzijde en bordes stadhuis aan de Marktstraat.
Locatie Marktstraat 11, Sneek
Coördinaten 53° 2′ NB, 5° 40′ OL
Oorspr. functie Stadhuis
Huidig gebruik Stadhuis
Opening ca. 1480
Verbouwing 1550
1744-1745 (bordes)
1760-1763 (1e verdieping)
1923-1925 (restauratie)
Bouwstijl rococostijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 34048
Architect A. Boeikema (1760-1763)
W. Penaat (1923-1925)
Eigenaar Gemeente Súdwest-Fryslân
Detailkaart
Stadhuis van Sneek (Sneek (stad))
Stadhuis van Sneek
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Het Stadhuis met de Vlag van Sneek tijdens de Sneekweek 2011.

Het Stadhuis van Sneek is een stadhuis in de binnenstad van de stad Sneek in de provincie Friesland.

Op de plaats aan de Marktstraat was al in 1480 een stadhuis gevestigd, de kern van dit gebouw is nog altijd aanwezig. Vele verbouwingen en uitbreidingen volgden en sinds 1550 staat er op deze locatie het gebouw in haar huidige vorm.

Gebouw

Het huidige stadhuis heeft een gevel in rococostijl. Tijdens de verbouwing van 1760 tot 1763 is het stadhuis met een verdieping verhoogd. In de jaren 1923-1925 vond er een restauratie plaats onder leiding van de architect en interieurontwerper Willem Penaat uit Amsterdam. Wegens ruimte gebruik is het gebouw ook vele malen uitgebreid en zijn naastgelegen panden, waaronder de Waltastins, toegevoegd aan het gebouw.

De daklijst van het gebouw wordt ondersteund door consoles, deze zijn versierd met tekens ter verbeelding van (van links naar rechts) zelfkennis (spiegel), lente (bloemen), zomer (aren), gerechtigheid (wetstafels), rechtspraak (weegschaal), herfst (druiven), winter (kweeperen) en wijsheid (helm van Mercurius).

Bordes

Het gebouw heeft een bordes uit de 1745, dat is gemaakt door de uit Sneek afkomstige steenhouwer Gerben Jelles Nauta. Boven de toegangsdeur in het bordes, die aan de bovenzijde is versierd met rocailles (schelpen), is het Wapen van Sneek aangebracht. Het wapenschild wordt vastgehouden door een leeuw en een wildeman.

Boven dezelfde deur is in de bovenzijde van het middenvenster een grote allegorische voorstelling weergegeven. Hierop overhandigt een vrouwenfiguur, met in haar handen een wetstafel (wat staat voor gerechtigheid), een pijlenbundel aan een manfiguur (die zelf vrijheid voorstelt, vanwege zijn vrijheidshoed). Deze pijlenbundel staat symbool voor de Republiek der Verenigde Nederlanden. Verder zijn op het bordes een olifant (zachtmoedigheid), een leeuw (grootmoedigheid) en een vuurpot (de Hemel) uitgebeeld.

Interieur

In 1550 werd de Kleine Raadzaal in gebruik genomen. Het snijwerk in en aan het stadhuis is gemaakt door Johann Georg Hempel. Tegenwoordig vergadert men in de Grote Raadzaal en worden er huwelijken gesloten. Het gebouw heeft verder een ruime hal met aan het plafond de Stedenmaagd, die samen met Cupido het stadswapen torst. Ook bevindt zich in het pand goudleerbehang met op Chinese lusthoven geïnspireerde taferelen en in de Schutterskamer heeft men attributen van de Sneker schutterij en de helm van Grutte Pier verzameld.

Stadhuistuin

Achter het stadhuis ligt de Stadhuistuin. Aan deze achterzijde van het stadhuis is goed te zien dat het gebouw is opgebouwd uit verschillende, naast elkaar gelegen, panden. Hier is ook de tuinkamer van de Waltastins goed te zien.

In deze tuin worden regelmatig concerten en bijeenkomsten gehouden. Bovendien bevindt zich in de tuin een gedenksteen en monument ter herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Joodse synagoge in de gemeente Sneek.

Externe link


Monumenten in de buurt van Stadhuis, aanbouw (vanaf 1842: secretarie) in Sneek

Stadhuis

Marktstraat 11
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Raadhuis. In 1550 opgetrokken op de grondvesten van twee Stinsen, in de 18e eeuw van nieuwe gevel voorzien met rijk gebeeldhouwd bordes 1745..

Grietmanshuis, westelijk deel

Marktstraat 17
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder gerekt schilddak, bekroond door rechte kroonlijst. Hoekschoorsteen met bord. Een midden 18e eeuwse omlijste ingang. Een geheel vo..

Waltastins (met de nrs. 5 en 7)

Marktstraat 9
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder een gerekt schilddak met gepleisterde gevel en aan de achterzijde de Rennenbergkamer. Vormt één geheel met de bu..

Pand met verdieping en rechte kroonlijst onder voor afgeschuind zadeldak met dakkapel

Marktstraat 12
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder voor afgeschuind zadeldak; rechte kroonlijst, dakkapel.

Grietmanshuis, oostelijk deel

Marktstraat 19
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder gerekt schilddak. Middenpartij naar voren uitgebouwd, geheel bekroond door rechte kroonlijst. Hoekschoorsteen met bord. Een midde..

Kaart & Routeplanner