Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waltastins (met de nrs. 5 en 7) in Sneek

Gebouw

Marktstraat 9
8601CR Sneek (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1540 1547 (uitbr.) 1856 (gevel)


Beschrijving van Waltastins (met de nrs. 5 en 7)

Pand met verdieping onder een gerekt schilddak met gepleisterde gevel en aan de achterzijde de Rennenbergkamer. Vormt één geheel met de buurnummers 5 en 7. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34047
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Waltastins
pentekening uit 1747, door Cornelis Pronk
pentekening uit 1747, door Cornelis Pronk
Locatie Sneek, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Kasteeltype stins
Eigenaar Gemeente Súdwest-Fryslân
Huidige functie Deel van Stadhuis van Sneek
Gebouwd in 1540
Gesloopt in 1400
Herbouwd in 1856, 2005
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  34045, 34046

De Waltastins is een stins in de binnenstad van de Nederlandse stad Sneek. Anno 2019 maakt het gebouw deel uit van het gemeentehuis van Súdwest-Fryslân. Het is in gebruik voor verschillende bijeenkomsten.

De stins is gelegen aan de Marktstraat. Het gebouw werd in 1540 gebouwd en deed dienst als winterresidentie van het geslacht Walta uit Bozum. In 1547 is de stins vergroot.

Het complex bestond uit een gebouw met twee verdiepingen. Voor het gebouw lag een voorplein dat door een muur en een hek was afgescheiden van de Marktstraat. Op de binnenhoek van het L-vormige gebouw stond een traptoren met ui-vormig dak. Aan de achterzijde bevindt zich de Rennebergkamer en de tuinkamer met kelder. De tuinkamer was bedoeld als verblijfslocatie van George van Lalaing, graaf van Rennenberg en stadhouder van Friesland, wanneer hij de stad bezocht.

Het gebouw werd in de 17e eeuw onderdeel van het stadhuis van Sneek. De bovenkamer werd gebruikt als vergaderruimte van de schutterij en als rechtbank van Wymbritseradeel. In 1856 vond er een ingrijpende verbouwing plaats waardoor de stins uit het stadsbeeld verdween. Vooral de voorgevel werd aangepast. Deze was sindsdien recht aan de Marktstraat gelegen, de oude gevel werd een binnenmuur.

De Waltastins in 2010.

In 2005 is het gebouw gerenoveerd, waarbij de oude L-vorm weer zichtbaar werd gemaakt. Het oude voorplein is nu een binnenplein geworden en op de plaats van de traptoren staat nu een wenteltrap. De open ruimte is ingericht als museumzaal waarin de geschiedenis van Sneek en de Waltastins wordt getoond. De Waltastins wordt gebruikt als ruimte voor bijeenkomsten en als stembureau.

Ut Sneeker Muurke

Op 26 mei 2008 is Ut Sneker Muurke onthuld. Aan één van de muren op het plein in de Waltastins hangt een overzicht van de recente geschiedenis van Sneek. De gemeente heeft een oproep gedaan om tastbare herinneringen aan de twintigste eeuw in te leveren. Van al deze voorwerpen is een Sneker Wall of Fame, oftewel Ut Sneeker Muurke gemaakt. Hier is ook een lijst van Waterpoorters (ere-burgers) te vinden.

In 2011 fuseerde de gemeente Sneek met andere gemeenten tot gemeente Súdwest-Fryslan. De nieuwe gemeente wil geen voorwerpen die slechts de historie van één van de steden in de gemeente belichten in representatieve ruimten. Hierop is de muur en de lijst met ereburgers abrupt verwijderd. Dit leidde tot een zeer grote golf van verontwaardiging onder de bevolking van Sneek. "Te gek voor woorden. De titel van Waterpoorter is in Sneek de hoogst haalbare onderscheiding, nog hoger dan een koninklijke onderscheiding. Totaal onbegrijpelijk dat dit is gebeurd, zonder enige vorm van overleg", meldde stadsdichter Henk van der Veer. De bibliotheek van Sneek heeft hierop de muur overgenomen en stelt de voorwerpen sindsdien tentoon in de entreehal van de bibliotheek.[1]


Monumenten in de buurt van Waltastins (met de nrs. 5 en 7) in Sneek

Waltastins (met de nrs. 5 en 9)

Marktstraat 7
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder een gerekt schilddak met gepleisterde gevel. Zesruitsvensters in de verdieping. Vormt een geheel met de buurnummer..

Stadhuis

Marktstraat 11
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Raadhuis. In 1550 opgetrokken op de grondvesten van twee Stinsen, in de 18e eeuw van nieuwe gevel voorzien met rijk gebeeldhouwd bordes 1745..

Waltastins (met de nrs. 7 en 9)

Marktstraat 5
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder een gerekt schilddak, met gepleisterde gevel. Gaaf van indeling, met zesruitsvensters. Vormt één geheel met de ..

Stadhuis, aanbouw (vanaf 1842: secretarie)

Marktstraat 13
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen, waarop bord en waarvoor grote dakkapel. Omlijste ingang.

Pand met verdieping en rechte kroonlijst onder voor afgeschuind zadeldak met dakkapel

Marktstraat 12
Sneek (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand met verdieping onder voor afgeschuind zadeldak; rechte kroonlijst, dakkapel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)