Sint-Agathakerk Hervormde kerk, toren en kerkhof in Oudega

Buorren 1
9216WB Oudega (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: begin 12e eeuw (kerk) ca. 1250 (toren) verb. in o.m. verm. 14e eeuw, 1599, 1717 en 1875 1888 (spits) 1921 (rest.) 1120 begin 12e eeuw (kerk) ca. 1250 (toren) verb. in o.m. verm. 14e eeuw, 1599, 1717 e
Architect: G.J. Veenstra (1921) Veenstra 1921 G.J. Veenstra (1921)

Beschrijving van Sint-Agathakerk Hervormde kerk, toren en kerkhof

Herv. Kerk en toren, kerkhof. In 1921 gerestaureerde zeer oude kerk waarvan het schip aan de noordzijde de romaanse indeling grotendeels had behouden en bij de restauratie herkreeg; in de noordgevel 18e eeuwse vensters. Het gotische koor is in 1599 recht gesloten. Even vrij voor de westgevel staande vierkante toren, vrijwel gesloten van opbouw en gedekt door een gemetselde spits. In de kerk mooi bewerkte 17e eeuwse eiken preekstoel met achterschot en klankbord, 17e eeuwse herenbank. In de 18e eeuwse noordgevel vijf gebrandschilderde glazen door de Gebr. Staak; twee bij de restauratie aangebracht dergelijke vensters in de oostgevel. Elf rijk gesneden rouwkassen uit de 18e eeuw. Zes rijk gebeeldhouwde zerken 17e en 18e eeuw en enige roodzandstenen doodkisten en deksels. Oorspronkelijk orgel met een klavier, in 1875 gemaakt door L. van Dam en Zonen. In 1921 gewijzigd door Bakker en Timmenga en uitgebreid met een Bovenwerk. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van anonieme gieter uit de 13e eeuw, diam. 100,4 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk de Vries, Drogeham, 1909. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)