Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van R.k. kerk Johannes de Doper in Mijdrecht

Kerkelijk Gebouw

Driehuisplein 3
3641BZ Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: laat-19e-eeuw


Beschrijving van Pastorie van R.k. kerk Johannes de Doper

In 1882 bij de R.K. Kerk H. Johannes de Doper (1875-'76, A. Tepe; reeds beschermd, Herenweg 302, Wilnis) in neo-Renaissance-trant gebouwde PASTORIE, door middel van een tussenlid met de kerk verbonden. De pastorie is op T-vormige grondslag opgetrokken in baksteen. Alle gevels zijn voorzien van zesruitsschuifvensters met rondboognissen, gevuld met siermetselwerk, en van sierankers, tandfriezen en gemetselde ruitvormige motieven. het twee bouwlagen en een kapverdieping tellende voorhuis is gebouwd onder dwars leien zadeldak tussen trapgevels met ezelsrugafdekkingen en in de toppen een spitsboogvormige boognis. De voorgevel bevat een middenrisaliet, dat de hoofdingang met stoep bevat en door een soortgelijke trapgevel wordt bekroond. De achterbouw telt een bouwlaag en een kapverdieping onder een hoog, leien wolfdak met dakkapellen. Karakteristieke laat-19e-eeuwse pastorie met kenmerkende neo-Renaissance-stijl, vermengd met enkele spitsboogvormen, van belang als onderdeel bij de neogotische kerk H. Johannes de Doper. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339888
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie van R.k. kerk Johannes de Doper in Mijdrecht

St.Jan de Doper

Driehuisplein 1
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
St.Jan de Doper, 1875-1876, A.Tepe. Driebeukige neogotische pseudobasiliek, geinspireerd op de Westfaalse en Nederrijnse "Stufenhalle". Tore..

Kop-romp boerderij

Industrieweg 30
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Kop-romp BOERDERIJ, gebouwd in 1879 op de plaats van een oudere boerderij. De stichters van de boerderij kwamen uit Noord-Holland..

Houten, dubbele arbeiderswoning

Industrieweg 32
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding In de polder Groot Mijdrecht werd in 1889 een houten, dubbele ARBEIDERSWONING gebouwd in opdracht van Rijer Spaans, landbouwer te..

Watertoren

Industrieweg 6
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding De WATERTOREN van Mijdrecht werd in 1937 gebouwd naar ontwerp van ingenieursbureau MABEG in opdracht van de Stichting Drinkwaterl..

Pand met gekoppelde klokgevels

Dorpsstraat 23
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Pand met gekoppelde klokgevels, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)