Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie traveeën breed verdiepingloos woonhuisje op rechthoekige plattegrond in rode en gele baksteen in Workum

Woonhuis

Noard 94
8711AK Workum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 17e of 18e eeuw (in aanleg) 19e eeuw (voorgevel) 1800 17e of 18e eeuw (in aanleg) 19e eeuw (voorgevel)


Beschrijving van Drie traveeën breed verdiepingloos woonhuisje op rechthoekige plattegrond in rode en gele baksteen

In aanleg 17e-18e-eeuws pandje met aanbouw en een 19e-eeuwse voorgevel. Het verdiepingloze drie traveeën brede woonhuisje op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit rode en gele baksteen en wordt gedekt door een met Friese pannen belegd schilddak met topschoorsteen; eenvoudig geprofileerde gootlijst; staafankers. De voorgevel is gepleisterd en uitgerust met een eenvoudig geprofileerde opgeklampte deur met gietijzeren sierroosters, gevat in een eveneens eenvoudig geprofileerde houten omlijsting, terzijde waarvan twee lichtgetoogde zesruitsschuiframen. In het voorste dakschild een kapel met zesruitsschuiframen gevat in eenvoudige houten omlijsting met driehoekig fronton. De zijgevels zijn blind en dragen restanten pleisterwerk. De achtergevel is bepleisterd en is voorzien van twee 19e-eeuwse T-vensters met geschulpte houten lambrequins. De aanbouw - een bakhuisje - is eveneens opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met Friese pannen belegd zadeldak; geschulpte houten windveren; staafankers; deur en vierruitsramen; de schoorsteen met bord is aan de buitenzijde uitgemetseld. Op het plaatsje secreet en waterput. Inwendig bevat het woonhuis interessante onderdelen: in de gang een 1-steens boogje dat wordt gedragen door twee 17e-eeuwse consoles met rozetten en gevleugelde engelenkopjes; dito sluitsteentje; in het aan straatzijde gelegen vertrek een eenvoudige 18e-eeuwse schouw en dito opgeklampte luiken en bedstedenwand; in het aan de achterzijde gelegen vertrek een mooi geprofileerde 18e-eeuwse schouw met Lodewijk-XIV snijwerk en cartouche met bijbelse voorstelling (de Doop in de Jordaan). Gang en vertrekken oorspronkelijk geheel of gedeeltelijk betegeld met 17e-eeuwse en jongere polychrome en witte tegels. In aanleg 17e-18e eeuws woonhuisje met aangebouwd bakhuis van algemeen belang wegens bouwgeschiedenis en waardevolle interieuronderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339883
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie traveeën breed verdiepingloos woonhuisje op rechthoekige plattegrond in rode en gele baksteen in Workum

Doopsgezinde vermaning, een schuurkerk

Noard 100
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Schuurkerk uit 1694 op vierkant grondplan onder hoog schilddak. Inwendig galerij. Orgel in 1912 door L. van Dam en Zonen gemaakt.

Woning onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen en bekroond door fronton

Noard 102
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Woning onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen en bekroond door fronton.

Linkerhelft van woonhuis onder schilddak en hoekschoorstenen

Noard 80
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Linkerhelft van woonhuis onder schilddak en hoekschoorstenen; omlijste ingang in het midden. Twee vensters met zesruiten.

Deftig woonhuis met verdieping en met forse kroonlijst

Noard 93
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Deftig XIXe eeuws woonhuis met verdieping; de gevel afgesloten door forse kroonlijst; op de verdieping zesruitsvensters, omlijste ingang waa..

Breed woonhuis zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen

Noard 78
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Breed woonhuis zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste deur. Zes stoeppalen met stekelkettingen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven