Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerk en klokkenstoel in Kortehemmen

Kerkelijk Gebouw

Boerestreek 13
9211TV Kortehemmen (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 13e eeuw (kerk) 1620 (oostgevel kerk) 1750 (klok in klokkenstoel) 1950 (renov. klokkenstoel) 1300 13e eeuw (kerk) 1620 (oostgevel kerk) 1750 (klok in klokkenstoel) 1950 (renov. klokkenstoel)
Architect: J. Borchhardt (klok) Borchhardt J. Borchhardt (klok)


Beschrijving van Kerk en klokkenstoel

Herv. Kerk, kerkhof en klokkestoel. Uit zeven traveeën bestaand schip van een laatgotische kerk. Aan de westzijde door een 17e eeuwse gevel afgesloten; gevels geleed door van de grond of opgaande spaarvelden. Bij de kerk een overhuifde klokkestoel. Inwendig eenvoudige 17e eeuwse preekstoelkuip met doophek en lezenaar. In de klokkestoel klok van J. Borchhardt, 1750, diam. 89,8 cm. Eenklaviers orgel, in 1935 gemaakt door Bakker en Timmenga. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33982
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Kortehemmen
Broerestreek 13
Broerestreek 13
Plaats Kortehemmen
Gebouwd in 1300
Restauratie(s) 1620, 1991, 2002
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33982
Afbeeldingen
Voorgevel en klokkenstoel
Voorgevel en klokkenstoel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Kortehemmen is een kerkgebouw in Kortehemmen in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De eenbeukige gotische kerk uit circa 1300 is gebouwd van kloostermoppen. De noord- en zuidgevel hebben elk zeven spaarvelden met spitsboogen en drie vensters. In 1620 is de kerk verbouwd. Het koor aan de oostzijde werd gesloopt en vervangen door een vlakke muur met jaartalankers en twee kleine vensters. In de westgevel met vier spaarvelden werd een nieuwe ingang aangebracht. De ingang voor vrouwen aan de noordzijde en de ingang voor mannen aan de zuidzijde werden dichtgemetseld. Aan de zuidzijde een gevelsteen met een engeltje. Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf uit de 18e eeuw. De dooptuin (1620) is in renaissancestijl. In de twee kleine vensters aan de oostzijde is acrylaatglas van kunstenaar Jan Murk de Vries aangebracht.

Op het kerkhof staat een in 1950 vernieuwde klokkenstoel met schilddak. De klok (1750) is gegoten door Johan Christiaan Borchhard.

Er wordt gekerkt door de Protestantse Gemeente Boornbergum-Kortehemmen.[1] In 2013 werd het kerkgebouw eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Kerk en klokkenstoel in Kortehemmen

Kop-rompboerderijtje met zesruitsvensters en puntgevel aan het woongedeelte

Boerestreek 8
Kortehemmen (Gemeente Smallingerland)
Boerderijtje van het kop-romptype met puntgevel aan het woongedeelte, 19e eeuws; alle vensters gaaf merendeels met zes ruiten.

Keuterboerderijtje onder rieten dak tegen puntgevel met zesruitsvensters beneden en kleine lichtopeningen in de top

Boerestreek 28
Kortehemmen (Gemeente Smallingerland)
Keuterboerderijtje onder rieten dak tegen puntgevel waarin twee zesruitsvensters beneden en kleine lichtopeningen in de top; in de zijtopgev..

Woning onder zadeldak tussen topgevels waarvan de voorste beëindigd door forse schoorsteen

Kerkepad West 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Woning onder zadeldak tussen topgevels; waarvan de voorste eindigt in een forse schoorsteen. Vensters met roedenindeling en kleine lichtopen..

Kop-rompboerderijtje

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 1. Het KOP-ROMPBOERDERIJTJE bestaat uit een lang voorhuis met zadeldak en topgevel, dat aan de achterzijde is ingest..

Bakhuis

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 2. Laatnegentiende-eeuws BAKHUISJE, circa 2 meter ten westen van de boerderijromp gelegen. Het huisje is opgetrokken..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)