Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote Kerk (hervormde kerk) in Drachten

Kerkelijk Gebouw

Zuidkade 19
9203CK Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1743 1952 (rest.)


Beschrijving van Grote Kerk (hervormde kerk)

HERV. KERK. De Hervormde kerk is in 1743 opgetrokken ter vervanging van de twee kerken te noorder en zuider-Drachten. In de noordelijke arm van het op T-vormige plattegrond opgetrokken gebouw de ingang waarboven een wapensteen, gevat in Lodewijk-XIV-achtig ornament; hogerop een klein wapensteentje. Boven de noordgevel in het verlengde van het risaliet de houten klokkespits. In de kerk rijk gesneden preekstoelkuip met trap, achterschot en klankbord; bijbehorend bord, voor de collectezakken. Twee herenbanken, 1744 en 1750; Vier 18e eeuwse zerken. Vier gebrandschilderde glazen door Ype en Jurjen Staak 1743. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1820 gebouwd door J.A. Hillebrand. Bij de laatste restauratie in 1986 is het orgel (voor de tweede keer) met een vrij Pedaal uitgebreid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33978
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote Kerk
Zuidkade 19
Zuidkade 19
Plaats Drachten
Coördinaten 53° 6′ NB, 6° 6′ OL
Gebouwd in 1743
Restauratie(s) 1952
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33978
Interieur
Orgel J.A. Hildebrand
Detailkaart
Grote Kerk (Drachten) (Drachten)
Grote Kerk (Drachten)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Grote Kerk is een kerkgebouw in Drachten in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De kerk uit 1743 is een T-vormig bouwwerk. Boven de ingang een bekroning in Lodewijk XIV-stijl met de wapens (afgekapt in 1795) van de stichters van de kerk. Hector Livius van Haersma, oud 5 jaar, heeft in 1742 de eerste steen gelegd. De houten geveltoren met ingesnoerde spits heeft een windvaan in de vorm van drie turven. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf. De preekstoel (1743) in Lodewijk XV-stijl met allegorieën (deugden) op de panelen: de waarheid met zon, boek en palmtak op een wereldbol, geloof gekleed in wapenrusting Gods, liefde met vlammed hart en omgeven door kinderen, hoop met het anker en voorspoed met hoorn des overvloeds en palmtak. Er is een herenbank uit 1744 en een herenbank (1750) met kuifstuk in Lodewijk XIV-stijl. Van de vier gebrandschilderde ramen (1743) zijn er drie vervaardigd door Jurjen Staak en één door Ype Staak. Het orgel uit 1820 is gemaakt door J.A. Hillebrand en uitgebreid in 1986.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grote Kerk (hervormde kerk) in Drachten

Tabaksfabriek Voorm. tabaksfabriek annex pakhuis

Zuidkade 24
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De TABAKSFABRIEK annex pakhuis is rond 1902 gebouwd in opdracht van de fa. Fokke van der Meulen. De lagere aanbouw aan de achterz..

Beter Wonen, transformatorhuisje

achter Beter Wonen 2 Beter Wonen 02 2 achter Beter Wonen 2
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het TRANSFORMATORHUISJE is rond 1925 gerealiseerd als onderdeel van het arbeiderswijkje "Beter Wonen" in Drachten. Het huisje is ..

Beter Wonen, drie arbeiderswoningen

Beter Wonen 1-5 Beter Wonen 01 Beter Wonen 1-5
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit drie ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Doopsgezinde kerk

Zuiderbuurt 26
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Doopsgezinde Kerk. In 1790 gebouwde zaalkerk onder hoog schilddak blijkens datumsteen boven omlijste ingang. In de kerk preekstoel uit 1790 ..

Beter Wonen, zes arbeiderswoningen

Beter Wonen 22-32
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit zes ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een..

Kaart & Routeplanner