Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haersma State in Drachten

Kasteel Buitenplaats

Stationsweg 64
9201GP Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1842-'43 1843 1842-'43
Architect: Th.A. Romein Romein 1843 Th.A. Romein


Beschrijving van Haersma State

Haersma State. Door Th. Romein gebouwd buitenverblijf. Blokvormig huis onder laag schilddak met hoekschoorstenen. De gevel is geleed door geblokte hoekrisalieten en kroonlijst. De middenpartij heeft voor een balcon op Ionische zuilen gedragen, en voor Romein typerende detaillering met halfrond gesloten deur en schotels in de zwikken daarnaast. Acht- en vierruitsvensters. Landschapstuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33976
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Haersma State
de state in 2013
de state in 2013
Locatie Stationsweg 64, Drachten
Bouw gereed 1843
Bouwstijl classicistisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 33976
Architect Th. Romein
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Haersma State is een state in de Friese stad Drachten.

De state, die aanvankelijk de naam Veldzigt droeg, werd in 1843 gebouwd in opdracht van grietman Martinus Manger Cats. Architect Thomas Romein trok het huis op in classicistische stijl. Het is een blokvormig huis, met een laag schilddak en hoekschoorstenen. In de middenpartij van de gevel zit boven de entree een door Ionische zuilen gedragen balkon. In het gebouw werden materialen verwerkt van de in 1841 afgebroken Groot Haersma State in Oudega. De tuin Van Haersmapark werd aangelegd door Lucas Pieters Roodbaard.

In 1857 werd mr. Epeus Manger Cats burgemeester van Smallingerland en hij betrok het huis van zijn broer. Toen hij in 1868 aftrad en naar Groningen vertrok, werd de state bij een veiling verkocht. Het was later eigendom van Andries Pieters Pel (1874-1881) en sinds 1893 van de gemeente Smallingerland. Tegenwoordig is het in gebruik als kantoor, de tuin is opengesteld voor publiek. De state is een erkend rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Haersma State in Drachten

Rijks Hoogere Burgerschool (Drachtster Lyceum)

Torenstraat 28
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De SCHOOL, voorheen de Rijks hogere burgerschool in Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman..

Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde

Torenstraat 28
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het HEK rond de Oranjelinde uit 1937 is onderdeel van het complex waartoe voorts behoren de Rijks Hogere Burgerschool en de conci..

Burgemeesterswoning

Noorderbuurt 95
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het WOONHUIS in de trant van de Jugendstil is in 1906 gerealiseerd naar ontwerp van de Groninger architect J.P. Hazeu, voor A. Br..

Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning

Vogelzang 27
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De conciërgewoning te Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman uit Den Haag als onderdeel v..

Beter Wonen, tien arbeiderswoningen

Houtlaan 2
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit tien ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Kaart & Routeplanner