Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hillenraad: bijgebouwen in Swalmen

Kasteel Buitenplaats

Hillenraederlaan 14
6071NH Swalmen (gemeente Roermond)
Limburg

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Hillenraad: bijgebouwen

BIJGEBOUWEN rondom het voorplein, bestaande uit drie haaks op elkaar staande vleugels onder schilddaken (17e eeuw, gerestaureerd, verbouwd en ten dele herbouwd omstreeks 1920). De aan de buitenzijde uit de gracht oprijzende noordelijke vleugel, omstreeks 1922 opgetrokken in 17e-eeuwse vormen met halve kruiskozijnen, geinspireerd op oude afbeeldingen, maar korter dan de oorspronkelijke vleugel die tot aan het einde van het voorplein reikte, bevat in het midden aan de buitenzijde de oorspronkelijke zandstenen poortomlijsting met diamantkoppen (17e-eeuws), in 1922 bekroond met een nieuw fronton waarin de geschilderde wapens Wolff Metternich en Schall-Riaucour. In de westelijke helft van deze vleugel is de kapel ondergebracht met banken en altaar in 18e-eeuwse stijl; in verband daarmee is op het dak een klokketorentje aangebracht. Deur en halfrond bovenlicht in natuurstenen omlijsting in de nieuwe kopgevel. De oostelijke vleugel (grotendeels 17e-eeuws, het dak uit omstreeks 1920) heeft in het midden een poortdoorgang naar het achtererf met aan voor- en achterzijde een zandstenen omlijsting, in de oostgevel geflankeerd door vijf staldeuren met dergelijke omlijstingen. De zuidelijke vleugel is eveneens grotendeels 17e-eeuws, maar omstreeks 1920 aan het uiteinde ingekort en verbouwd tot woning; dak uit omstreeks 1920, deur en halfrond bovenlicht in natuurstenen omlijsting in de kopgevel uit die tijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339742
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hillenraad: bijgebouwen in Swalmen

Hillenraad: doorgang naar siertuin

Hillenraederlaan 16
Swalmen (Gemeente Roermond)
DOORGANG NAAR DE SIERTUIN vanaf het voorplein, bestaande uit twee vierkante bakstenen pijlers met natuurstenen bekroningen waarop bollen en ..

Hillenraad: balustrades met wapenleeuwen

Hillenraederlaan 16
Swalmen (Gemeente Roermond)
BALUSTRADES MET WAPENLEEUWEN. Betonnen balustrades te weerszijden van het pad tussen het voorplein en de grote siertuin (omstreeks 1910), wa..

Hillenraad: twee banken

Hillenraederlaan 16
Swalmen (Gemeente Roermond)
TWEE BANKEN van gegoten beton zonder rugleuningen, staande op het voorplein voor de borstwering te weerszijden van de toegang tot de brug ov..

Hillenraad: walmuren

Hillenraederlaan 12
Swalmen (Gemeente Roermond)
WALMUREN van baksteen, het voorplein steunend langs de binnengracht, haaks daarop langs de buitengracht, alwaar aansluitend op de noordgevel..

Hillenraad: bedrijfsgebouwtje

Hillenraederlaan 14
Swalmen (Gemeente Roermond)
BEDRIJFSGEBOUWTJE onder lessenaarsdak aan de zuidzijde van het achtererf tegen de oostelijke vleugel van de bijgebouwen (vermoedelijk 18e-ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)