Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elswout: Huis Elswoutshoek in Overveen

Woonhuis

Elswoutslaan 2
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1807 (bouw) ca. 1840 (vergroot)


Beschrijving van Elswout: Huis Elswoutshoek

HUIS ELSWOUTSHOEK, in 1807 door B.W.J. Ziesenis gebouwd als (of verbouwd tot) een vierkant huis onder schilddak, omstreeks 1840 vergroot, waarbij de ingang naar het noorden is verplaatst, sterk verbouwd en uitgebreid 1e kwart 20e eeuw. Huis op L-vormige grondslag, bestaande uit beganegrond en (verhoogde ?) verdieping, gedekt door een omlopend schilddak met grote dakkapellen. Gepleisterde en gewitte gevels onder omlopende lijst, waarvan de huidige vijf vensters brede voorgevel met middenrisaliet, in deze laatste een beglaasde voordeur in een omlijsting waarvan de afdekkende lijst op twee consoles rust; in de vensters, voorzover oud, een empire roedenverdeling. Tegen de oostgevel een door een balkonbalustrade bekroonde veranda, waarnaast een terras, waarvan de glazen overdekking wordt gedragen door twee toscaanse zuilen en twee vierkante hoekpijlers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339508
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elswout: Huis Elswoutshoek in Overveen

Elswout: glazen koepel

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
GLAZEN KOEPEL. Zeshoekig houten theepaviljoen onder overstekend, op staanders rustend dak, voorzien van uitgezaagde versieringen en gekleurd..

Elswout: brug over de zanderijvaart op elswoutshoek

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BRUG OVER DE ZANDERIJVAART OP ELSWOUTSHOEK. Bakstenen boogbrug met aan de uiteinden naar buiten buigende flanken en evenzo gebogen gesloten ..

Elswout: brug over de zanderijvaart in de duinlustweg

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BRUG OVER DE ZANDERIJVAART IN DE DUINLUSTWEG. Bakstenen boogbrug met aan de uiteinden naar buiten buigende flanken en evenzo gebogen geslote..

Vaart en duin: tuinmanswoning

Korte Zijlweg 14
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding TUINMANSWONING, in 1861 gebouwd op de historische buitenplaats Vaart en Duin, in eclectische trant. N.B. De aan de achterzijde a..

Vaart en duin: orangerie

Korte Zijlweg 14
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1836 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Omschrijving De op een rechthoekige platte..

Kaart & Routeplanner