Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elswout: tuinhuis in de kamp in Overveen

Kasteel Buitenplaats

Elswoutslaan 20
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1802


Beschrijving van Elswout: tuinhuis in de kamp

TUINHUIS IN DE KAMP. Houten tuinhuis in de geest van Van Laar's Magazijn van Tuinsieraaden (1802), onder rieten dak waaronder een "schortje" van verticale stammetjes, wier verschillende lengte aan de onderzijde een gelobde beƫindiging tot stand brengt. In dit schortje als versiering een ruitvormig vak, gevuld met horizontaal gelegen stammetjes. De voorzijde van het tuinhuis, die op de hoeken is afgeschuind, vertoont tussen zes staanders een decoratieve aftimmering van verticaal, horizontaal en schuin geplaatste stammetjes, en bevat een deuropening en in de afschuiningen twee spitsbogige vensteropeningen. Een gerekt zeshoekige vensteropening bevindt zich in de zuidelijke zijwand, waarschijnlijk gebouwd tegen het midden van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339477
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elswout: tuinhuis in de kamp in Overveen

Elswout: hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
HOOFDGEBOUW. Een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e-eeuwse Italiaanse villa's geinspireerde 19e-eeuwse landhuizen in Nederland. G..

Elswout: landgoed

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
PARKAANLEG. Groot park van uitzonderlijk karakter, ontleend aan de omstandigheid dat de buitenplaats Elswout, tegen het midden van de 17e ee..

Elswout: keermuren van het voorplein

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
KEERMUREN VAN HET VOORPLEIN. Bakstenen muren, die het niveauverschil tussen voorplein en omringende taluds overbruggen. Aan de zijde van de ..

Elswout: terrassen ten westen van het hoofdgebouw met 'Haven'

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
TERRASSEN TEN WESTEN VAN HET HOOFDGEBOUW MET "HAVEN". Een zich tussen het pad ten westen van het hoofdgebouw en de Grote Vijver axiaal voor ..

Elswout: terrassen ten oosten van het hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
TERRASSEN TEN OOSTEN VAN HET HOOFDGEBOUW. Een zich tussen het hoofdgebouw en de hertenkamp uitstrekkend terrassencomplex, bestaande uit een ..

Kaart & Routeplanner