Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elswout: huisje van ka-buur in Overveen

Kasteel Buitenplaats

Elswoutslaan 20
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1802


Beschrijving van Elswout: huisje van ka-buur

HUISJE VAN KA-BUUR. Het waarschijnlijk enig overgebleven historische voorbeeld in Nederland van een illusionistisch bouwsel in de geest van Van Laar's Magazijn van Tuinsieraaden (1802), bestaande uit een houten schot, beschilderd als ware het een bakstenen gevel van een boerenhuis met een deur in het midden en een tweelichtvenster met luiken te weerszijden, een rond zoldervenster boven de deur en een schoorsteen, en, als driedimensionale componenten, voor dit schot een half-kegelvormig rieten dak, gedragen door twee vierkante houten palen, en tegen de "gevel" twee banken, bestaande uit een plank, gedragen door twee stukken boomstam. Het illusionistische effect wordt versterkt door de geschilderde figuren van een boerin (Ka-buur), die over de onderdeur leunt, een kat voor het rechter raam en een aantal voorwerpen die op de banken lijken te zijn geplaatst. Het geheel dateert in oorsprong waarschijnlijk uit de 1e helft van de 19e eeuw (na de Tweede Wereldoorlog hersteld). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339462
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elswout: huisje van ka-buur in Overveen

Elswout: hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
HOOFDGEBOUW. Een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e-eeuwse Italiaanse villa's geinspireerde 19e-eeuwse landhuizen in Nederland. G..

Elswout: landgoed

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
PARKAANLEG. Groot park van uitzonderlijk karakter, ontleend aan de omstandigheid dat de buitenplaats Elswout, tegen het midden van de 17e ee..

Elswout: keermuren van het voorplein

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
KEERMUREN VAN HET VOORPLEIN. Bakstenen muren, die het niveauverschil tussen voorplein en omringende taluds overbruggen. Aan de zijde van de ..

Elswout: terrassen ten westen van het hoofdgebouw met 'Haven'

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
TERRASSEN TEN WESTEN VAN HET HOOFDGEBOUW MET "HAVEN". Een zich tussen het pad ten westen van het hoofdgebouw en de Grote Vijver axiaal voor ..

Elswout: terrassen ten oosten van het hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
TERRASSEN TEN OOSTEN VAN HET HOOFDGEBOUW. Een zich tussen het hoofdgebouw en de hertenkamp uitstrekkend terrassencomplex, bestaande uit een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Elswout: huisje van ka-buur in Overveen