Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elswout: westelijke stal en koetshuis in Overveen

Kasteel Buitenplaats

Elswoutslaan 18
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: midden 17e eeuw


Beschrijving van Elswout: westelijke stal en koetshuis

WESTELIJKE STAL EN KOETSHUIS. Rechthoekig gebouw onder schilddak, voorzien van bakstenen, door een omgaande gootlijst afgesloten gevels met sierende delen van natuursteen (midden 17e eeuw, later gewijzigd). De gevel aan de zijde van de oprijlaan vertoont blinde deur- en vensternissen en heeft een middenrisaliet waarin een deur en daarboven een rond venster, gevat in een natuurstenen omlijsting met festoenen; de risaliet wordt bekroond door een fronton met bakstenen vulling waarin een rond venstertje, geflankeerd door driehoekige uitkragende velden. De vlakke achtergevel, waarvan de indeling later geheel is gewijzigd, vertoont nog een aantal strekken van de oorspronkelijke vensteropeningen. De oostelijke gevel is voor 1812 vernieuwd en toen voorzien van een natuurstenen plint en twee korfbogige dubbele inrijdeuren onder anderhalfsteens bogen; deze laatste ontspringen op natuurstenen banden en zijn in hun kruin voorzien van natuurstenen sluitblokken. Het dak bevat boven voor- en achtergevel twee dakkapellen onder fronton. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339377
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elswout: westelijke stal en koetshuis in Overveen

Elswout: brug naar het grote stuk

Elswoutslaan 18
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BRUG NAAR HET GROTE STUK. Brug met houten dek op ijzeren liggers, voorzien van wit geschilderde houten leuningen van zes vakken ieder, die z..

Elswout: pontjesbrug

Elswoutslaan 18
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
PONTJESBRUG. Brug bestaande uit houten hoofden, ijzeren liggers, een houten dek en twee witgeschilderde, tussen van afschuiningen voorziene ..

Elswout: koetshuis

Elswoutslaan 18
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
OOSTELIJKE STAL EN KOETSHUIS. Rechthoekig gebouw onder schilddak, voorzien van bakstenen, door een omgaande gootlijst afgesloten gevels met ..

Elswout: hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
HOOFDGEBOUW. Een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e-eeuwse Italiaanse villa's geinspireerde 19e-eeuwse landhuizen in Nederland. G..

Elswout: landgoed

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
PARKAANLEG. Groot park van uitzonderlijk karakter, ontleend aan de omstandigheid dat de buitenplaats Elswout, tegen het midden van de 17e ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Elswout: westelijke stal en koetshuis in Overveen