Elswout: koetshuis in Overveen

Elswoutslaan 18
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)

Bouwjaar: midden 17e eeuw

Beschrijving van Elswout: koetshuis

OOSTELIJKE STAL EN KOETSHUIS. Rechthoekig gebouw onder schilddak, voorzien van bakstenen, door een omgaande gootlijst afgesloten gevels met sierende delen van natuursteen (midden 17e eeuw, later gewijzigd). De gevel aan de zijde van de oprijlaan vertoont blinde deur- en vensternissen en heeft een middenrisaliet waarin een deur en daarboven een rond venster, gevat in een natuurstenen omlijsting met festoenen; de risaliet wordt bekroond door een fronton met bakstenen vulling waarin een rond venstertje, geflankeerd door driehoekige uitkragende velden. De vlakke achtergevel, waarvan de indeling later geheel is gewijzigd, vertoont nog een aantal strekken van de oorspronkelijke vensteropeningen. De westelijke gevel is voor 1812 vernieuwd en toen voorzien van een natuurstenen plint en twee dubbele korfbogige inrijdeuren onder anderhalfsteens bogen; deze laatste ontspringen op natuurstenen banden en zijn in hun kruin voorzien van natuurstenen sluitblokken. Het dak bevat boven voor- en achtergevel twee dakkapellen onder fronton. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)