Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elswout: tuinhuis in Overveen

Kasteel Buitenplaats

Elswoutslaan 10
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: tussen 1812 en 1844


Beschrijving van Elswout: tuinhuis

TUINHUIS BIJ DE ELSWOUTSLAAN. Karakteristiek voorbeeld van door Van Laar's Magazijn van Tuinsieraaden (1802) geinspireerde parkstoffering. Tussen 1812 en 1844 opgetrokken vierkant houten gebouwtje in gemengd klassicistische en gotiserende trant, gedekt door een aan voor- en zijkanten overstekend zadeldak en verdeeld in een benedenruimte en een vliering. De oorspronkelijk beglaasde, thans open voorgevel bevat vier halve zuilen waartegen ter hoogte van de vlieringvloer bij wijze van kapiteel een krans van acanthusbladeren is getimmerd. De zuilen dragen een schot waarin tussen de middelste zuilen een gotische, in een spitsboog gevatte driepasboog is gespannen die nog van de oorspronkelijke, in ijzeren roeden gevatte beglazing is voorzien; te weerszijden hiervan zijn vierpassen in cirkels en onder de daknok een gotisch bedoeld ornamentje geschilderd. Van de uit planken samengestelde zijwanden bevat de westelijke een groot, oorspronkelijk eveneens beglaasd gietijzeren roosvenster met "gotische" traceringen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339343
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elswout: tuinhuis in Overveen

Elswout: sluis

Elswoutslaan 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
SLUIS. Smalle, buiten gebruik gestelde schutsluis met houten deuren en bakstenen kolkwanden en in een scheve hoek hierop geplaatste vleugelm..

Elswout: sluiswachtershuis

Elswoutslaan 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
SLUISWACHTERSHUIS. Het oorspronkelijke deel van het sluiswachtershuis bestaat uit een rechthoekige, parallel met de sluis in de voormalige z..

Elswout: derde zwitserse brug

Elswoutslaan 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
DERDE ZWITSERSE BRUG. Eenvoudige, scheef over het water gelegde platte brug met houten dek en leuningen (19e eeuw).

Elswout: brug over de zanderijvaart naar de sluis

Elswoutslaan 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BRUG OVER DE ZANDERIJVAART NAAR DE SLUIS. Brug, bestaande uit bakstenen hoofden, ijzeren liggers, een houten dek en twee witgeschilderde hou..

Elswout: gele brug

Elswoutslaan 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
GELE BRUG. Brug, bestaande uit bakstenen hoofden, ijzeren liggers, een houten dek en twee houten leuningen, die ieder door van afschuiningen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)