Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elswout: blokhut in Overveen

Kasteel Buitenplaats

Elswoutslaan 22
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: tussen 1812 en 1844


Beschrijving van Elswout: blokhut

BLOKHUT. Het monumentaalste "rustieke" bouwwerk in een Nederlands park, dienende als hertenverblijf en bestaande uit een stal voor de dieren en daarboven een hooizolder, gebouwd tussen 1812 en 1844. Rechthoekig gebouw onder rieten zadeldak, waarvan de zijwanden en het onderste deel van de kopgevels zijn opgetrokken uit staande- en het bovendeel van de kopgevels uit liggende boomstammen. Aan voor- en achterzijde is het dak doorgetrokken op resp. vier en twee losse stammen, waardoor open voorhallen van twee en een travee zijn gevormd, waarin dwarsgeplaatste trappen leiden naar een travee diepe, tussen de stammen opgehangen galerijen voor de zoldertoegangen; deze galerijen hebben eveneens uit stammetjes samengestelde leuningen, bestaande uit vakken waarin een diagonaal kruis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339338
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elswout: blokhut in Overveen

Elswout: orangerie

Elswoutslaan 22
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
ORANJERIE. Een der monumentaalste voorbeelden van 19e-eeuwse oranjerie-architectuur in Nederland, in 1882/83 opgetrokken naar ontwerp van C...

Elswout: beeldengroep Halali

Elswoutslaan 22
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BEELDENGROEP "HALALI" voorstellende een (naar de jagersroep "halali") luisterende jager met twee jachthonden, op achthoekig voetstuk, het ge..

Elswout: fazantenhuis

Elswoutslaan 22
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
FAZANTENHUIS. Gebouw op T-vormige grondslag onder met pannen gedekte zadeldaken en bestaande uit het voorm. fazantenverblijf met ren en enke..

Elswout: hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
HOOFDGEBOUW. Een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e-eeuwse Italiaanse villa's geinspireerde 19e-eeuwse landhuizen in Nederland. G..

Elswout: landgoed

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
PARKAANLEG. Groot park van uitzonderlijk karakter, ontleend aan de omstandigheid dat de buitenplaats Elswout, tegen het midden van de 17e ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)