Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elswout: terrassen ten oosten van het hoofdgebouw in Overveen

Overig

Elswoutslaan 20
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland


Beschrijving van Elswout: terrassen ten oosten van het hoofdgebouw

TERRASSEN TEN OOSTEN VAN HET HOOFDGEBOUW. Een zich tussen het hoofdgebouw en de hertenkamp uitstrekkend terrassencomplex, bestaande uit een ter breedte van het huis bij de oostgevel hiervan aansluitend boventerras, vanwaar aan de zijkanten trappen afdalen naar het niveau van het voorplein, en een benedenterras ter breedte van de middenrisaliet van de oostgevel, dat door een even brede frontale trap met het boventerras en door te weerszijden langs de keermuur van dit laatste afdalende trappen met de hertenkamp is verbonden. De terrassen en trappen hebben natuurstenen, met uitspringende banden gelaagde keermuren, waarvan die van het boventerras getande hoekblokken hebben en die van het benedenterras zijn verdeeld in tussen hoekblokken in rusticawerk gevatte zijrisalieten en een middenstuk, in ieder waarvan zich een rondboognis met boogomlijsting bevindt. De terrassen en trappen zijn van balustrades voorzien. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339323
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elswout: terrassen ten oosten van het hoofdgebouw in Overveen

Elswout: hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
HOOFDGEBOUW. Een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e-eeuwse Italiaanse villa's geinspireerde 19e-eeuwse landhuizen in Nederland. G..

Elswout: landgoed

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
PARKAANLEG. Groot park van uitzonderlijk karakter, ontleend aan de omstandigheid dat de buitenplaats Elswout, tegen het midden van de 17e ee..

Elswout: keermuren van het voorplein

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
KEERMUREN VAN HET VOORPLEIN. Bakstenen muren, die het niveauverschil tussen voorplein en omringende taluds overbruggen. Aan de zijde van de ..

Elswout: terrassen ten westen van het hoofdgebouw met 'Haven'

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
TERRASSEN TEN WESTEN VAN HET HOOFDGEBOUW MET "HAVEN". Een zich tussen het pad ten westen van het hoofdgebouw en de Grote Vijver axiaal voor ..

Elswout: brug naar het voorplein

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BRUG NAAR HET VOORPLEIN. Bakstenen boogbrug met sierende delen van natuursteen, omstreeks 1806 gebouwd door B.W.H. Ziesenis, gewijzigd tusse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Elswout: terrassen ten oosten van het hoofdgebouw in Overveen

Foto's (6)