Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Elswout: terrassen ten westen van het hoofdgebouw met 'Haven' in Overveen

Tuin Park Landgoed

Elswoutslaan 20
2051AE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland


Beschrijving van Elswout: terrassen ten westen van het hoofdgebouw met 'Haven'

TERRASSEN TEN WESTEN VAN HET HOOFDGEBOUW MET "HAVEN". Een zich tussen het pad ten westen van het hoofdgebouw en de Grote Vijver axiaal voor het eerstgenoemde uitstrekkend tegelijk met het huis ontworpen, omstreeks 1883 gebouwd terrassencomplex, bestaande uit een in het midden door een brede trap onderbroken, als grasveld aangelegd talud aan de oostzijde, een aan de voet hiervan gelegen, in het midden en aan de uiteinden naar voren springend terras en twee aan genoemde uiteinden beginnende, langs de keermuur van de naar binnen liggende gedeelten van het terras afdalende trappen die toegang geven tot vlak boven het water gelegen, van naar dit laatste afdalende trapjes voorziene bordessen, die via poortjes in de zijkanten van het uitstekende middendeel van het terras met elkaar zijn verbonden door een straatje dat achter langs een door dit terrasgedeelte overhuifd haventje leidt. De trappen en het terras hebben natuurstenen keermuren waarvan de naar het westen gekeerde zijden met uitspringende banden gelaagd en met getande hoekblokken in rusticawerk zijn geaccentueerd; de toegang tot het haventje wordt gevormd door een rondbogige opening in de keermuur, gevat in een geprofileerde, met blokken bezette omlijsting. De kademuren en de overwelving van het haventje zijn in baksteen uitgevoerd. De taluds, het terras en de trappen zijn voorzien van natuurstenen balustrades. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339318
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Elswout: terrassen ten westen van het hoofdgebouw met 'Haven' in Overveen

Elswout: hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
HOOFDGEBOUW. Een der monumentaalste voorbeelden van op de 16e-eeuwse Italiaanse villa's geinspireerde 19e-eeuwse landhuizen in Nederland. G..

Elswout: landgoed

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
PARKAANLEG. Groot park van uitzonderlijk karakter, ontleend aan de omstandigheid dat de buitenplaats Elswout, tegen het midden van de 17e ee..

Elswout: keermuren van het voorplein

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
KEERMUREN VAN HET VOORPLEIN. Bakstenen muren, die het niveauverschil tussen voorplein en omringende taluds overbruggen. Aan de zijde van de ..

Elswout: terrassen ten oosten van het hoofdgebouw

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
TERRASSEN TEN OOSTEN VAN HET HOOFDGEBOUW. Een zich tussen het hoofdgebouw en de hertenkamp uitstrekkend terrassencomplex, bestaande uit een ..

Elswout: brug naar het voorplein

Elswoutslaan 20
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BRUG NAAR HET VOORPLEIN. Bakstenen boogbrug met sierende delen van natuursteen, omstreeks 1806 gebouwd door B.W.H. Ziesenis, gewijzigd tusse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Elswout: terrassen ten westen van het hoofdgebouw met 'Haven' in Overveen

Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven