Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Willibrorduskerk met pastorie in Oude Pekela

Kerkelijk Gebouw

Feiko Clockstraat 228
9665BM Oude Pekela (gemeente Pekela)
Groningen

Bouwjaar: 1896 eind 19e eeuw (hekwerk) 1985-'89 (rest.)
Architect: N. Molenaar Molenaar 1896 N. Molenaar


Beschrijving van Sint-Willibrorduskerk met pastorie

R.K.KERK en PASTORIE. Naar ontwerp van Nicolaas Molenaar gebouwde in 1896 gewijde neogotische kruisbasiliek met 3/5 gesloten apsis en rechthoekige zijkapellen. Met leien gedekte toren. Toren met twee nissen aan iedere zijde, frontale en hoge naaldspits. Spitsboogvensters. Het terrein begrensd door een eenvoudig eind-19e-eeuws gietijzeren hek. Karakteristiek in de lintbebouwing langs het Pekeler Hoofddiep gesitueerd en ten opzichte van de rooilijn teruggeplaatst, uit donkere baksteen opgetrokken gebouw, waarvan de plattegrond de dispositie weerspiegelt. Het interieur is uitgevoerd in lichtere steensoorten: de bundelpijlers in helderrode steen met natuurstenen lijstkapitelen en hardstenen basementen; de ribben en gordelbogen in rode, de gewelfschelpen in gele baksteen; de muurvlakken zijn gepleisterd. De vensters van koor en zijkapellen zijn kleurig beglaasd. De neogotische inventaris - waaronder drie altaren in kalksteen, de preekstoel, heiligenbeelden en lichtarmaturen - uit het Utrechtse atelier Menegelberg - geheel intact. Twee-klaviers orgel gebouwd door C.B. Adema en Zonen in 1888. In 1896 gewijde neogotische kruisbasiliek van belang wegens haar karakteristieke ligging, haar architectonische vormgeving, haar inventaris-onderdelen en de eind-19e-eeuwse gietijzeren terreinbegrenzing. Te rechterzijde aan de St. Willibrorduskerk aangebouwd de eveneens van 1896 daterende en door Nicolaas Molenaar ontworpen pastorie. Ook hier een terreinbegrenzing door een eenvoudig eind-19e-eeuws gietijzeren hek. In de rooilijn gelegen uit donkere baksteen opgetrokken twee lagen tellend gebouw onder met leien gedekte schilddaken. Sobere detaillering met onder andere T-vensters waarboven segmentvormige of halfronde boogvelden met siermetselwerk. Eenvoudige pastorie uit 1896 en eenvoudig eind-19e-eeuws gietijzeren hek van belang wegens hun relatie met de eveneens beschermde St. Willibrordus Kerk. Mechanisch torenuurwerk J. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 339063
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Willibrorduskerk
Sint-Willibrorduskerk met pastorie
Sint-Willibrorduskerk met pastorie
Plaats Oude Pekela
Gebouwd in 1895-1896
Restauratie(s) 1985-1989
Gewijd aan Sint-Willibrordus
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar sr.
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Altaar Drie neogotische
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Feiko Clockstraat in het Nederlandse dorp Oude Pekela.

De kerk werd tussen 1895 en 1896 gebouwd ter vervanging van een oudere schuurkerk uit 1783. De bouw was lange tijd uitgesteld omdat de kerkgemeente geen nieuwbouw wenste. Het kerkbestuur vroeg van architect Nicolaas Molenaar sr. om de Sint-Bonifatiuskerk van Cuypers in Dokkum te kopiëren, maar de ervaren Molenaar kwam met een eigen ontwerp. Hij ontwierp een neogotische kruisbasiliek (de enige naast de Uithuizer Jacobuskerk in de provincie buiten de stad Groningen), met een toren boven de entree. De toren heeft veel weg van de toren die Pierre Cuypers ontwierp voor de Sint-Willibrorduskerk van Sappemeer. Dat de imposante kerk volledig naar het ontwerp werd gemaakt en er geen concessies werden gedaan om financiële redenen heeft vooral te maken met het feit dat papierfabrikant Freerk Liefkes Drenth van de Union de bouw financieel ondersteunde. Molenaar ontwierp ook de naastgelegen pastorie. De neogotische inventaris bestaande uit drie altaren, de preekstoel, heiligenbeelden en verlichting werden gemaakt door de firma Mengelberg uit Utrecht. Op 9 juni 1895 werd de kerk ingewijd door aartsbisschop Henricus van de Wetering.

Tussen 1985 en 1989 werd de Willibrorduskerk gerestaureerd. De kerk en pastorie staan sinds 1994 op de Rijksmonumentenlijst.

ReferentiesMonumenten in de buurt van Sint-Willibrorduskerk met pastorie in Oude Pekela

Hervormde pastorie

Hendrik Westerstraat 115
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Pastorie Herv. Kerk. Rechthoekig gebouw zonder verdieping onder omlopend, afgeknot schilddak, midden 19e eeuw. De voorgevel bezit een hoger ..

Hervormde kerk en toren

Hendrik Westerstraat 114
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Herv. Kerk en toren op ruim Kerkhof. Langgerekt zaalgebouw gesticht in 1683 en in 1783 vergroot; torn uit 1804 die boven de nok van het kerk..

Onrust De Onrust

Feiko Clockstraat 111A
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Molen de Onrust. Achtkante bovenkruier met stelling, gebouwd in 1850. Korenmolen.

boerderij

H. Hindersstraat 97
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding OLDAMBTSTER BOERDERIJ, volgens een gevelsteen gebouwd in 1856, en opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Eclectis..

Lina

Thorbeckelaan 5
Oude Pekela (Gemeente Pekela)
Inleiding WOONHUIS gebouwd in de jaren dertig in opdracht van aannemer H? Dijkhuis. Het pand is gebouwd door de aannemers Dijkhuis en Geert..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Willibrorduskerk met pastorie in Oude Pekela

Foto's (1)