Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Garnizoensbureau in Naarden

Militair Object

Adriaan Dortsmanplein 5
1411RC Naarden
Noord Holland


Beschrijving van Garnizoensbureau

GARNIZOENSBUREAU. Uit 1887 daterend garnizoensbureau; gebouw met verdieping onder flauwhellend schilddak met omlopende kroonlijst, gekornist bij de gebosseerde lisenen, bij de lisenen op de hoeken en bij het middenrisaliet, opgetrokken in baksteen op natuurstenen plint en afgewisseld met een natuurstenen band, en mede gediend hebbend tot onderofficierswoningen en strafkamers beneden en tot bibliotheek en officiersverenigingszaal boven. De NO-gevel bevat het middenrisaliet met ingang in het midden met te weerszijden elk twee paar gekoppelde vensters met roedenverdeling, beneden getoogd en op de verdieping rondboogvormig afgesloten; de korte NW-gevel bevat een toegang en op de verdieping een rondboogvenster in het midden; de ZW-gevel is eveneens van vensters met roedenverdeling voorzien; de ZO-gevel bevat een enkel klein venster (gebouw P IV). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 338989
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Garnizoensbureau in Naarden

Bastion Promers

Adriaan Dortsmanplein 3
Naarden
BASTION PROMERS MET BOMVRIJE KAZERNE, KAZEMATTEN, REMISES, MAGAZIJNEN EN POTERNES. Bastion met: - Een bomvrije kazerne Promers uit pl.m. 18..

Waag

Turfpoortstraat 27
Naarden
Oorspronkelijk hier kapel van een gasthuis; later raadhuis waar moordpartij 1572 door de Spanjaarden plaatsvond. 1615 tot Waag verbouwd. Lag..

Cantine

Adriaan Dortsmanplein 1B
Naarden
CANTINEGEBOUW. Voormalige cantine, gebouwd in 1880 nabij de Promerskazerne. Een rechthoekig gebouw onder een zadeldak, met overstek en gesch..

Pand met gepleisterde trapgevel

Turfpoortstraat 13
Naarden
Pand met gepleisterde trapgevel XVII.

Laag gepleisterd huis met rechte kroonlijst

Turfpoortstraat 20
Naarden
Laag gepleisterd huis met rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)