Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Ronduit in Naarden

Militair Object

Fort Ronduit met brug
1410AA Naarden
Noord Holland


Beschrijving van Fort Ronduit

FORT RONDUIT MET BRUG, BOMVRIJE KAZERNE, WACHTHUIS EN REMISE. Fort met: - Gracht ter breedte van pl.m. 25 m. aan de westzijde, resp. pl.m. 35 m. aan de overige zijden. - Over de westelijke gracht een gedeeltelijk wegneembare houten brug, steunend op recht gemetselde brughoofden, waarin de wegklapbare ijzeren liggers zijn verankerd, en voorzien van eenvoudige ijzeren leuningen met rozetten en afgesloten door een eenvoudig versierd dubbel hek van ijzer (object q). - Een langgerekte bomvrije kazerne uit 1874 (jaartalsteen) met dertien overwelfde lokalen; het gebouw is gesitueerd midden op het terrein (gebouw S 1) en bevat, behalve ruimten voor legering en verzorging, ook magazijnen en remises. Voorts aan de achterzijde twee poternes, leidend naar de frontbatterijen. - Een bomvrij wachthuis van omstreeks 1874, voorzien van twee haaks op elkaar staande buitengevels, gesitueerd rechts naast de toegang tot het fort in de keelborstwering (gebouw T 1). - Een bomvrije remise uit omstreeks 1874, gesitueerd achter de rechterface van het bastion (gebouw U 1). - Tot het object worden mede gerekend een lage wal, breed pl.m. 15 m., tussen de fortgracht en de enveloppe, alsmede de grachten, breed pl.m. 25 m. ter weerszijden van die wal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 338969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Ronduit
Ingang fort met brug, rechts het wachtgebouw en achter de bomvrije kazerne
Ingang fort met brug, rechts het wachtgebouw en achter de bomvrije kazerne
Locatie Naarden
Oorspr. functie Fort
Bouw gereed 1875
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 531379
Vestingstad Naarden vanuit de lucht gezien in noordoostelijke richting; 1977. Aan de linkerkant aan de IJsselmeerkust ligt Fort Ronduit.
Vestingstad Naarden vanuit de lucht gezien in noordoostelijke richting; 1977. Aan de linkerkant aan de IJsselmeerkust ligt Fort Ronduit.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Fort Ronduit is een polygonaal fort in Naarden gebouwd in de periode 1873-1875 op de restanten van een eerder verdedigingswerk. Het fort diende ter bestrijking van de buitendijkse gronden ten noorden van de vesting van Naarden.

Het fort ligt ten noorden van de vesting van Naarden en ten zuiden van de toenmalige Zuiderzee. In de 17e eeuw lag op deze plaats al een schans ter bescherming van de haven van Naarden en in 1873-1875 werd het bestaande fort gebouwd.[1] Tussen het fort en de vesting ligt een verbindingswal zodat troepen ongezien door de vijand zich konden verplaatsen.

Het fort is voorzien van een wachthuis bij de ingang en een centraal gelegen bomvrije kazerne. Het wordt omgeven door een 25-35 meter brede natte gracht en verbonden met het land door een kraanbrug. Om de gebouwen ligt een hoge aarden wal met plaatsen voor het geschut.

In 1926 werd het fort, tegelijk met de vesting Naarden als vestingwerk opgeheven.[1] Het werd nog gebruikt als opslagplaats voor munitie.[1] In 1986 zijn de gebouwen gerestaureerd.

Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Externe links


Monumenten in de buurt van Fort Ronduit in Naarden

Fort Ronduit: Aardwerk

fort ronduit
naarden (Gemeente gooise meren)
NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding FORTAANLEG EN AARDWERKEN MET HOOFDWAL, WAARIN (RESTEN VAN) GESCHUTSOPSTELPLAATSEN, NATTE GRACHT MET B..

Courtine Oud Molen-Katten

Kooltjesbuurt 13
Naarden
COURTINE OUDMOLEN-KATTEN MET RAVELIJN EN POTERNES. Courtine met:- Een poterne met eenvoudige poort en tongewelfde doorgang, gesitueerd weste..

Bastion Katten

Kloosterstraat 80
Naarden
BASTION KATTEN MET BOMVRIJE KAZERNE, REMISES EN KAZEMATTEN. Bastion met: - Een bomvrije kazerne uit omstreeks 1873 met zeven overwelfde lok..

Brug volgens sluitsteen "verbeterd 1779"

Kooltjesbuurt
Naarden
Brug volgens sluitsteen "verbeterd 1779".

Courtine Katten-Oranje

Oostwalstraat 1
Naarden
COURTINE KATTEN-ORANJE MET POTERNE, REMISE EN RAVELIJN. Courtine met: - Een poterne op het NW-gedeelte van de courtine (gebouw a). - Een b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Ronduit in Naarden

Foto's (2)