Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van Sloten in Sloten

Gebouw

Heerenwal 48
8556XW Sloten (gemeente Gaasterlân Sleat)
Friesland

Bouwjaar: 1761 (voorbouw, kern mogelijk ouder)


Beschrijving van Stadhuis van Sloten

Stadhuis. Drie traveeën breed huis, met volledige verdieping, onder dwarsdak tussen topgevels met topschoorstenen waarop bord; achterbouw onder zadeldak, 1759. Midden ingangspartij rijk versierd. Inwendig stucplafond in gang, trappenhuis en raadzaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33851
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Sloten
Het stadhuis van Sloten
Het stadhuis van Sloten
Locatie Sloten
Oorspr. functie stadhuis
Opening 1761
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 33851
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Sloten is na de gemeentelijke herindeling in 1984 een voormalig stadhuis uit 1761 in de Nederlandse stad Sloten.

In het gebouw is nu het Museum Sloten gevestigd, dat gewijd is aan de geschiedenis van de stad. De zolder herbert de belangrijke collecte toverlantaarns van Peter Bonnet.

Het gebouw

Het stadhuis werd gebouwd in classicistische stijl in het jaar 1759 op de plaats van een ouder stadhuis, en heeft dienst gedaan tot 1984, toen door de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1984 de gemeente Sloten opging in de nieuwe gemeente Gaasterlân-Sleat. Het enige dat qua functie nog aan die tijd herinnert, is dat het nog altijd een officiële trouwlocatie van de gemeente is.

Het gebouw is drie traveeën breed. Het heeft een volledige verdieping onder een dwarsdak tussen topgevels met een topschoorsteen waarop een schoorsteenbord is geplaatst. De voorgevel en de zuidelijke zijgevels zijn gebouwd met bruinrode mangaansteen met dunne kalkmortelvoegen. De meer ingebouwde noordelijke zijgevel is opgetrokken uit rode baksteen.

Stucwerk

Bijzonder is het stucwerk in Lodewijk XVI-stijl dat in 1791 is aangebracht door Johan Bernard Logeman (1748-1814). Logeman was afkomstig uit Waardenburg in het Graafschap Oldenburg, maar leerde ‘het gipsen’ in Holland. Logeman was dus een stucwerker, iemand die van stuc – een snel hardend mengsel van gips, marmerpoeder en lijmwater – wand- en plafonddecoraties kon maken. Toen hij nog maar 26 jaar was, vestigde hij zich in Groningen, en doordat juist in de 18e eeuw onder Franse invloed de interieurkunst populair werd, had hij werk genoeg, en veel van zijn werk in het Noorden van Nederland te bewonderen: menig rijke koopman liet zijn balkenplafond wegwerken met zijn gladde stucplafonds met sierlijke ornamenten. Logeman werd in zijn Hollandse leerperiode (van 1765 tot 1775) zijn ingewijd in de vormentaal die toen in de mode was: het rococo met zijn zwierige decoraties. Toch is zijn eigen werk heel anders: hij volgt de nieuwe mode van het strakkere neoclassicisme met zijn motieven uit de Klassieke Oudheid. (Bron: Johan de Haan (2005), Stucwerk van Johan Bernhard Logeman (1748-1814). In: Hervonden Stad 2005. Groningen: Stichting Monument en materiaal, p. 133-140. Het volledige artikel kan hier online gelezen worden.)

Externe link


Monumenten in de buurt van Stadhuis van Sloten in Sloten

Hoekpand onder zadeldak tegen klokgevel met gedecoreerde deklijsten, gezwenkte bekroning en aanzetkrullen

Heerenwal 46
Sloten (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Hoekpand onder zadeldak tegen klokgevel met gedecoreerde deklijsten, gezwenkte bekroning en aanzetkrullen, waaronder datumsteen Anno 1764.

Pand onder zadeldak tegen klokgevel met gedecoreerde deklijsten, gezwenkte bekroning en aanzetkrullen

Lindengracht 17
Sloten (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Pand onder zadeldak tegen klokgevel met gedecoreerde deklijsten, gezwenkte bekroning en aanzetkrullen.

Hervormde Kerk

Heerenwal 52
Sloten (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Herv. Kerk. Eenbeukige ruimte onder zadeldak tegen topgevel aan de straat, in 1647 opgetrokken; dakruiter boven de topgevel. In de dakruite..

Dubbel pand onder zadeldaken tegen trapgevels, rijk versierd met kant-, neg- en boogblokken. Omlijste en door fronton bekroonde ingang. Stoeppalen ver ..

Heerenwal 53
Sloten (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Dubbel pand onder zadeldaken tegen trapgevels gedateerd 1610 en 1671, rijk versierd met kant-, neg- en boogblokken. Omlijste en door fronton..

Huisje onder verdieping. Gepleisterde voorgevel, waarin deur met gesneden kalf in Lodewijk XIV-trant. Topgevel met natuurstenen beeldhouwwerk in Fries ..

Lindengracht 16
Sloten (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Huisje onder verdieping, 18e eeuw. Gepleisterde voorgevel, waarin deur met gesneden kalf in Lodewijk XIV-trant. Topgevel met natuurstenen be..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)