Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steenovencomplex "de Panoven" in Zevenaar

Nijverheid Industrie

Panovenweg 18
6905DW Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: 1925-1926


Beschrijving van Steenovencomplex "de Panoven"

Betrekkelijk vrij in het veld gelegen, uit 1925-1926 daterend, STEENOVENCOMPLEX "de Panoven" dat, zoals de naam al zegt, werd gesticht als panoven (in 1865), doch waarvan de rond zig-zag steenoven later is toegevoegd (op den duur ter vervanging van de panoven). Industrieel-archeologisch complex, bestaande uit een steenovengebouw en meerdere haaghuizen of droogloodsen waarvan, om economische redenen, alleen het haaghuis naast het ovengebouw is beschermd. Het van 1925-1926 daterende zig-zag steenovengebouw bestaat uit een massieve stenen onderbouw, waarvan een twintigtal zig-zag-gewijs met elkaar verbonden, halfrond overwelfde, steenkamers zijn uitgespaard, die zijn gegroepeerd rond een centrale gemetselde schoorsteen; een vierentwintigtal grote, op poeren staande en van fundament tot nok doorlopende, houten spanten ondersteunt het even overstekende zeszijdige tentdak, dat het complex een enigszins ovaalvormig aanzien geeft. Een lange houten loopbrug leidt, ten behoeve van de kolenvoorziening, op naar de stookzolder; een dubbele houten deur in het dakvlak verleent toegang tot de zolder, alwaar enkele "Anco"-stookapparaten. Terzijde van de steenoven een haaghuis of droogloods op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een houten draagconstructie zonder wanden en gedekt door een met pannen belegd zadeldak; de geveltoppen met hout beschoten; in het goed ventilerende bouwwerk bevinden zich de droogrekken waarin de nog te bakken stenen worden voorgedroogd. Steenovencomplex, daterend van 1925-1926, bestaande uit ronde zig-zag oven met een twintigtal droogkamers, schoorsteen en enkele "Anco"-stookapparaten en een haaghuis of droogloods, van belang zowel vanwege de herinnering aan de tot in de 15e eeuw teruggaande steen- en pannenbakkerij in Zevenaar en omgeving, als vanwege het feit dat de ronde zig-zag oven de laatste is in zijn soort in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 338309
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steenovencomplex "de Panoven" in Zevenaar

"Huis Rijck"

Kerkstraat 29
Zevenaar
"Huis Rijck". Op de hoek van het Stationsplein gelegen in oorsprong laat-middeleeuws huis, waarvan zadeldak en zijtopgevels in XIX zijn gewi..

Herenhuis met omlopend schilddak

Kerkstraat 28
Zevenaar
Herenhuis (midden XIX) met omlopend schilddak. Hoeklisenen; ramen uit de bouwtijd; in de rechter gevel deur met omlijsting.

Herenhuis bestaande uit twee gedeelten

Kerkstraat 24
Zevenaar
Herenhuis (XVIIb) bestaande uit twee gedeelten. Aan de straat een rechthoekig voorhuis van vijf vensterassen, alleen beganegrond met schildd..

Houten duiventoren met smeedijzeren hek

Kerkstraat 24
Zevenaar
Omschrijving Houten DUIVENTOREN met smeedijzeren HEK uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De vrijstaande toren heeft een onderbouw voor ..

Koetshuis met tuinhek

Kerkstraat 24
Zevenaar
Omschrijving Gedeeltelijk onderkelderd KOETSHUIS van één bouwlaag en zolder op rechthoekig grondplan. Het zadeldak is gedekt met gesmoord..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)