Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Dirks Admiraal in Den Helder

Militair Object

Nieuweweg 3
1782AZ Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1811-1813


Beschrijving van Fort Dirks Admiraal

FORT DIRKS ADMIRAAL. In 1811-1813 aangelegd gebastionneerd fort met 2 ravelijnen en een enveloppe, geheten naar een uitwateringssluisje. Het was in 1813 nog niet voltooid. De in 1828 begonnen bouw van een kazerne kwam niet verder dan de fundering. Aan de keel werd het fort later omgewerkt tot een veel kleiner werk, onderdeel van de liniewal, met voorgelegen caponniere ter bestrijking van de liniegracht. De voorwerken werden in 1886 geslecht. Op het oorspronkelijke fort, dat geheel afgegraven is, bevinden zich 2 kampementen van de Kon. Landmacht. Het geheel met inbegrip van de enveloppe en 2 ravelijnen is omsloten door fraaie grachten, waardoor het oorspronkelijke tracé goed bewaard gebleven is. De voor de caponniere gelegen enveloppe is grotendeels intact; de oorspronkelijke wal heeft hoge steile taluds, verminkt door bunkers en onderkomens welke tijdens de tweede wereldoorlog aangelegd zijn. De in de liniewal gelegen redan met vooruitgeschoven caponniere is grotendeels nog geheel intact; de wal heeft hoge steile taluds, eveneens ontsierd door betonnen Duitse bunkers. In de keel van het fort, aan de zuidzijde van het terre-plein, een bomvrij onderkomen, waarop gesmeed ijzeren hek met voor de tijd, midden 19e eeuw, karakteristieke details. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 338271
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Locatie van het fort op kaart rond 1870

Fort Dirks Admiraal is een voormalig fort met drie bastions in Den Helder. Het fort werd door de Fransen in de jaren 1812-1813 gebouwd onder de naam l’Ecluse. Het fort kreeg op 28 juli 1814 de naam Dirksen Admiraal, genoemd naar Cornelis Dirkszoon, tijdens de tachtigjarige Oorlog burgemeester van Monnickendam.

Het fort werd tot batterij omgebouwd in de periode 1880-1890. Onder de Duitse bezetting werd het omgebouwd tot luchtdoelbatterij.

De staf- en legeringsgebouwen van het Luchtdoelartillerieschietkamp waren op het fort gevestigd en zijn later in gebruik geweest als asielzoekerscentrum. In 2014 zijn de bunkers op het fort uitgegraven, ontdaan van puin en is er een wandelpad aangelegd.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Fort Dirks Admiraal in Den Helder

Fort Erfprins

Kazerne aan de fortweg
Den Helder
FORT ERFPRINS. Een in 1811-1813 acht de kustbatterij Kaaphoofd aangelegd, groot 5-hoekig gebastionneerd fort met 3 ravelijnen en enveloppe. ..

De Verbindingswal

Verbindingswal;verspreid door de stad
Den Helder
DE VERBINDINGSWAL. In 1811-1813 werd begonnen met de aanleg van een verbindingswal met voorgelegen gracht, van het fort Lasalle (later Erfpr..

Fort Westoever

Westoever 1
Den Helder
FORT WESTOEVER. Na de aanleg van het Groot Noordhollands Kanaal werd in 1825 aan de westzijde daarvan, tegenover het Nieuwe Werk, een aarden..

Gebouw 63 (object L): ketelmakerij

Willemsoord 63
Den Helder
Inleiding KETELMAKERIJ gebouwd tussen 1918 en 1920, gesitueerd aan het zuidelijke deel van het Afsluitingskanaal. De ketelmakerij, plaatsel..

Gebouw 60 (object H): werkplaats/loods

Willemsoord 60A
Den Helder
Inleiding De WERKPLAATS/LOODS, plaatselijk bekend als gebouw 60, bestaat uit een langgerekt rechthoekig bouwvolume uit de eerste bouwfase (..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)