Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Verbindingswal in Den Helder

Militair Object

Verbindingswal;verspreid door de stad
1780AA Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1811-1813 (aanvang) 1826-1827 (voltooiing)


Beschrijving van De Verbindingswal

DE VERBINDINGSWAL. In 1811-1813 werd begonnen met de aanleg van een verbindingswal met voorgelegen gracht, van het fort Lasalle (later Erfprins) naar het fort de l'Ecluse (later Dirks Admiraal), en vandaar naar het fort Dugommier (later Oostoever). Dit werd werd in 1826-1827 voltooid. In 1886 werden in de wal enige batterijen ingericht. De gemeenschapslinie is in het algemeen goed bewaard gebleven, met uitzondering van het gedeelte tussen de Schoterweg en het fort Westoever. Dit gedeelte is op meerdere plaatsen meer of minder afgekaveld en voor het bassin van de mijnendienst geheel afgegraven. Het gedeelte tussen Erfprins en de Schoterweg heeft hoge, steile taluds van 3 tot 5 meter hoogte. Op meerdere plaatsen zijn remises, geschutsopstellingen en kazematten waarvan de aarden taluds 6 tot 8 meter hoog zijn. De ervoor gelegen gracht verkeert in goede staat. Aan de stadszijde wordt de linie begrensd door een smalle natte gracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 338239
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Verbindingswal in Den Helder

Fors pand onder omlopend schilddak

Kerkgracht 1
Den Helder
Fors pand onder omlopend schilddak. Brede lijstgevel met twee travee├źn brede hoekpaviljoens en een door met driehoekig fronton bekroonde mi..

Vrijstaand pand gebouwd in een eclectische bouwtrant

Kerkgracht 4
Den Helder
Inleiding Vrijstaand PAND uit omstreeks 1860, gebouwd in een eclectische bouwtrant. De oorspronkelijke functie van het pand is onbekend. He..

Monument voor het Reddingswezen

Helden der Zeeplein (bij)
Den Helder
Inleiding GEDENKTEKEN, geheten "Monument voor het Reddingwezen", gesitueerd op het voormalige Raadhuisplantsoen, dat nadien werd omgedoopt ..

Fort Erfprins

Kazerne aan de fortweg
Den Helder
FORT ERFPRINS. Een in 1811-1813 acht de kustbatterij Kaaphoofd aangelegd, groot 5-hoekig gebastionneerd fort met 3 ravelijnen en enveloppe. ..

Fort Dirks Admiraal

Nieuweweg 3
Den Helder
FORT DIRKS ADMIRAAL. In 1811-1813 aangelegd gebastionneerd fort met 2 ravelijnen en een enveloppe, geheten naar een uitwateringssluisje. Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Verbindingswal in Den Helder

Foto's (2)