Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren in Siddeburen

Kerkelijk Gebouw

Hoofdweg 124
9628CS Siddeburen (gemeente Slochteren)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1200 (toren, schip) 1200-1250 (uitbr.) mog. 14e/15e eeuw (verb. toren) 1803 (herst. toren) 1832 (verb. toren) 1948-'55 (rest.) 1200 ca. 1200 (toren, schip) 1200-1250 (uitbr.) mog. 14e/15e eeuw (verb. toren)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw waarvan het schip nog uit tufsteen is opgetrokken en het koor uit afwisselende lagen tuf- en baksteen, beide in de 13e eeuw overwelfd. Toren eveneens 13e eeuws, later verhoogd. Mechanisch torenuurwerk, 1913, Gebr. Van Bergen, Midwolda. In de kerk preekstoel met trap, achterschot en klankbord met bekroning, gedateerd 1621. Doophek, orgelkas uit 1745, waarin orgel uit 1821, gemaakt door N.A. Lohman met ouder pijpwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33822
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Exterieur naar het noord-oosten - Siddeburen - 20199510 - RCE.jpg
Plaats Siddeburen
Gebouwd in 13e eeuw
Monumentnummer  33822
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen, baksteen
Afbeeldingen
Zuidoostgevel - Siddeburen - 20199531 - RCE.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde kerk van Siddeburen is een zeer gave, deels romaanse, deels romanogotische middeleeuwse kerk in het Groninger dorp Siddeburen in de gemeente Slochteren.

Constructie

Interieur met het Lohmanorgel

Het oudste, romaanse, deel is de onderbouw van de kerktoren en de twee meest westelijke traveeën. Dit deel is rond 1200 gebouwd. Enkele tientallen jaren later is het gebouw verlengd in romanogotische stijl, waarbij aan de oostzijde een inspringende halfronde apsis werd gebouwd.

Het fraaie metselwerk is jarenlang onzichtbaar geweest door een pleisterlaag. Halverwege de 20e eeuw is de kerk gerestaureerd, waarbij het metselwerk weer zichtbaar is gemaakt. De westelijke traveeën zijn grotendeels opgetrokken in tufsteen. De grote rondboogvensters in dit deel zijn in de 18e eeuw toegevoegd. De oostelijke traveeën, de apsis en de toren worden gekenmerkt door een horizontale geleding, waarbij het horizontale effect versterkt wordt door een afwisseling van baksteen en tufsteen.

De oostelijke traveeën hebben in het topvlak een breed spaarveld, afgewerkt met rondboogfries. In het spaarveld staan rondboogvensters afgewerkt met kraal. In het benedenvlak van de apsis zijn rondbogige spaarvelden gemetseld, terwijl het bovenvlak dezelfde rondboogvensters heeft als de oostelijke traveeën.

De kerktoren stond oorspronkelijk los van de kerk. De basis van de toren is gebouwd in tufsteen. Hierop staan drie geledingen in baksteen. De eerste bakstenen geleding heeft dezelfde rondboogfries afsluiting als de oostelijke traveeën. De toren, 29 meter hoog, heeft tegenwoordig een tentdak. Eerder was de toren hoger en werd toen bekroond met een zadeldak.

Het kerkorgel is in 1821 vervaardigd door de orgelbouwer Nicolaus Anthony Lohman (1766-1835).


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren in Siddeburen

Oldambster boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Hoofdweg 90
Siddeburen (Gemeente Slochteren)
Inleiding Oldambtster BOERDERIJ, gebouwd omstreeks 1890 in een ambachtelijk-traditionele trant met eclectische elementen. Het voorhuis is i..

Helmheerd

Hoofdweg 54
Hellum (Gemeente Slochteren)
Inleiding PASTORIE, genaamd Helmheerd (niet-origineel), gebouwd omstreeks 1855 in een Eclectische stijl. De pastorie, gebouwd op de plek va..

Hervormde kerk en toren op kerkhof

Hoofdweg 33
Hellum (Gemeente Slochteren)
Ned.Herv.Kerk en toren op kerkhof. In twee perioden voor 1300 ontstane bakstenen dorpskerk; het rondgesloten koor heeft siernissen en kraalp..

Boerderij van het Oldambtster type

Hoofdweg 27
Hellum (Gemeente Slochteren)
BOERDERIJ van het Oldambtster type, in oorsprong uit de 18e eeuw, in de huidige toestand het resultaat van een verbouwing uit het derde kwar..

Arbeiderswoning (krimpjestype) in ambachtelijk-traditionele stijl

Veenweg 2
Siddeburen (Gemeente Slochteren)
Inleiding ARBEIDERSWONING (krimpjes-type) gebouwd in 1939 door aannemer J. van Dam in een Ambachtelijk-traditionele stijl. De opdrachtgever..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)