Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoomgemaal De Tuut, machinehuis in Appeltern

Weg En Waterwerk

De Tuut 1
6629AA Appeltern (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland


Beschrijving van Stoomgemaal De Tuut, machinehuis

Het in schoon metselwerk opgetrokken MACHINEHUIS zonder verdieping onder met grijze pannen gedekt zadeldak met op de nok twee houten roosterkappen heeft door penanten in drie vakken onderverdeelde gevels met aan de bovenzijde een uitgemetseld fries, dat bij de topgevels trapsgewijs opklimt, en een in blokvorm gepleisterde plint aan de waterzijde (NW- en NO-zijde); in de gevels hoge rechtgesloten vensters met 9-ruits boven- en 4-ruits-onderramen; in de top van de westgevel een gietijzeren roosvenster en een hardstenen gedenksteen. In het interieur: een met rode en gele, hardgebakken tegels belegde vloer; wanden door penanten in drie velden verdeeld; ziende kap; twee gietijzeren, in 1917 door Gebr. Stork & Co te Hengelo (Ov.) vervaardigde centrifugaalpompen met eenzijdige instroming en twee in 1918 eveneens door Gebr. Stork & Co vervaardigde eencilinder-stoommachines. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 337994
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stoomgemaal De Tuut
Stoomgemaal De Tuut
Stoomgemaal De Tuut
Gebouw
Plaats Appeltern
Bouwjaar 1918
Architect ingenieursbureau "Van Hasselt en De Koning"
Huidig gebruik museum
Monumentnummer 337994, 338138
Monumentstatus Rijksmonument
Eigenaar Stichting Baet en Borgh
Gemaal
Functie Gemaal
Buitenwater de Maas
Binnenwater de Wetering
Capaciteit 440 m3 per minuut
Aandrijving stoom
Fabrikant motor Stork
Bouwjaar motor 1918
Opvoerwerktuig centrifugaalpomp
ketel
ketel

Stoomgemaal De Tuut, officieel Stoomgemaal Appeltern, net ten oosten van Appeltern, is een stoomgemaal uit 1918 dat, samen met zeven andere stoomgemalen, in de periode 1846 tot 1976 het Land van Maas en Waal bemaalde.

De Tuut, ontworpen door ingenieur Dekking Dura van ingenieursbureau "J. van Hasselt en De Koning" (het latere Royal Haskoning), werd in 1967 stilgelegd. De bemaling werd overgenomen door het – in 2004 geëlektrificeerde – dieselgemaal Bloemers. In 1984 werd De Tuut verkocht aan Monumentenstichting Baet en Borgh, die het inmiddels vervallen gemaal voor het nageslacht wilde behouden. Na jaren van restauratie is het stoomgemaal op 18 mei 2001 als museum heropend. Bij deze gelegenheid zette voormalig commissaris van de Koningin in Gelderland, Jan Kamminga, stoommachine 1 opnieuw in bedrijf. De voormalige kolenloods is ingericht als bezoekerscentrum. In 2015 is de restauratie voltooid. De Tuut is nu het enige originele, intacte en werkende stoomgemaal in het Nederlandse rivierengebied. Een aantal keren per jaar is het gemaal onder stoom.

De twee eencilinder-stoommachines zijn gebouwd door de firma Stork. Het zijn beide gelijkstroommachines volgens het principe van de Duitse ingenieur Stumpf. Het water werd uitgeslagen door twee centrifugaalpompen met een capaciteit van 220 m³/minuut elk, bij een opvoerhoogte van 2,5 meter. In het gemaal bevinden zich drie stoomketels, waarvan er een tijdens stoomdagen in bedrijf wordt gesteld. Sinds 2011 bevindt zich in het gemaal ook een gerestaureerde Crossley-oliemotor uit 1924, afkomstig uit een gemaal in de Polder Achthoven en een Stork Ricardo viercilinder dieselmotor uit het gemaal de Waakzaamheid nabij Lutjewinkel in Noord Holland. Beide motoren zijn regelmatig in werking.

In 2014 is het Motorenmuseum geopend, een dependance van Museum De Tuut. Het museum huisvest de Loeffencollectie, een verzameling van de oudste werkende verbrandingsmotoren in Nederland. Het stoomgemaal is vernoemd naar de buurtschap De Tuut, ten zuidoosten van het stoomgemaal. Aan de Walstraat, ongeveer 400 meter van het gemaal, liggen De Tuinen van Appeltern. Naast het Museum De Tuut bevindt zich de Heerlijkheid Appeltern, het landhuis waar Joan Derk van der Capellen tot den Pol in 1781 het pamflet Aan het Volk van Nederland schreef, een oproep aan het volk van Nederland om stadhouder Willem V af te zetten en in Nederland een democratie te vestigen.

Externe link


Monumenten in de buurt van Stoomgemaal De Tuut, machinehuis in Appeltern

Stoomgemaal De Tuut, ketelhuis

De Tuut 1
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Ten zuidoosten van het machinehuis en ten opzichte daarvan terugspringend het in schoon metselwerk opgetrokken KETELHUIS zonder verdieping o..

Stoomgemaal De Tuut, kolenloods

De Tuut 1
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Ten zuidoosten van het ketelhuis de houten KOLENLOODS onder met grijze pannen gedekt schilddak, gedragen door vijf gebinten, die zijn voorzi..

Stoomgemaal De Tuut, machinistenwoning

De Tuut 2
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Twee deels in schoon metselwerk opgetrokken, deels gepleisterde, tegen de dijk aangebouwde MACHINISTENWONINGEN zonder verdieping aan de voor..

Stoomgemaal De Tuut, gemetselde sluizen noord en zuid

De Tuut 2
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
In de oude Maasdijk tussen de tot aanvoerkolk uitlopende Nieuwe Wetering en de afvoerkolk twee gemetselde SLUIZEN, waarvan de zuidelijke geh..

Huis Appeltern

Maasdijk 6
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Huis Appeltern. Ten oosten van het dorp Appeltern aan de Maasdijk op het terrein van het middeleeuwse Huis Appeltern een HERENHUIS met verd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stoomgemaal De Tuut, machinehuis in Appeltern

Foto's (30)

Alle 30 foto's weergeven