Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groote Polder De Groote Polder in Slochteren

Molen

Groenedijk 22 A
9621TL Slochteren
Groningen

Bouwjaar: 1783 1974-'75 (rest.)
Architect: Bremer (1974-'75) Bremer 1975 Bremer (1974-'75)


Beschrijving van Groote Polder De Groote Polder

Achtkante bovenkruier van het Waterschap de Grote Polder, gebouwd in 1783. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33795
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De molen van de Groote Polder
Gp biotoop oktober 2011.jpg
Basisgegevens
Plaats Slochteren
Bouwjaar 1783
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie poldermolen
Bestemming  Het bemalen van de Groote Polder op vrijwillige basis en instructiemolen
Monumentnummer  33795
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Groote Polder of De molen van de Groote Polder is een poldermolen in Slochteren in de provincie Groningen. De molen had tot aan 1975 geen naam en werd eenvoudig aangeduid met de plaats waar hij stond: in de Groote Polder. In 1975 is de molen uiteindelijk "De Groote Polder" gaan heten, maar op de baard stond abusievelijk "De Groote Poldermolen". Op een aantal plaatsen duidt men de molen - fout - aan als "Grotepoldermolen".

De molen is in 1783 gebouwd als poldermolen van de Groote Polder met een scheprad en is de oudste nog bestaande maalvaardige poldermolen in de provincie Groningen. Het scheprad werd later vervangen door een vijzel, die vervolgens nog twee keer is vervangen/verlengd. De molen kreeg begin twintigste eeuw een hulpgemaal in een apart bijgebouwtje, eerst op stoom en later op diesel.

Nadat de molen na de Tweede Wereldoorlog definitief buiten gebruik raakte kwam de molen in verval, maar de Slochter Molenstichting zorgde ervoor dat de molen na een uitvoerige restauratie in 1975 weer op vrijwillige basis in bedrijf kwam. Nadat de Slochter Molenstichting in 2015 fuseerde met Molenstichting Oldambt werd Molenstichting Midden- en Oost-Groningen eigenaar.

De molen kon door het verlaagd polderpeil slechts sporadisch daadwerkelijk malen, ondanks de verlengingen van de vijzel. In juni 2015 is circuitbemaling aangelegd, waarbij de noodbemalingsfunctie van de Groote Polder in stand is gehouden. De molen kan bij hoog water helpen de polder droog te houden. In 2015 is een nieuw gevlucht gestoken en is een nieuw voorkeuvelens aangebracht. Het halslager bleek versleten te zijn en is vervangen door een klassieke halssteen.

De molen draait regelmatig als het weer het toelaat op zondagmiddag. De molen is een lesmolen. Indien de molen voor bezoek is geopend wordt de gemeentevlag van Slochteren gevoerd.


Monumenten in de buurt van Groote Polder De Groote Polder in Slochteren

Ruiten De Ruiten

Groenedijk 28A
Slochteren
Molen de Ruiten. Achtkante bovenkruier van het Waterschap de Ruiten, gebouwd in 1935. Voorheen staande in Hellum aan de zuidzijde van het Sc..

Oldambster boerderij met aangebouwde stookhut

Hoofdweg 175
Slochteren
Inleiding OLDAMBTSTER BOERDERIJ met aangebouwde STOOKHUT gebouwd in 1909 aan de Hoofdweg in Slochteren in een ambachtelijk-traditionele sti..

Hervormde kerk en toren

Hoofdweg 108
Slochteren
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. De kerk vormt het dwarspand van een overigens verdwenen 13e eeuwse kruiskerk; inwendig is de muurbeh..

Fraeylemamolen

Groenedijk 2A
Slochteren
Meneers- of Lutjemolen van de Grote Oostpolder. Achtkante bovenkruier gebouwd in 1786 voor de Heer van Slochteren.

Hervormde pastorie, viskenij

Hoofdweg 110
Slochteren
Omschrijving Vermoedelijk nog middeleeuwse VISKENIJ, gelegen in diepe tuin achter de pastorie. De viskenij bestaat uit een vijver met "eila..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)