Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van oorspronkelijk vier woningen in Utrecht

Woonhuis

Erasmuslaan 3 A
3584AZ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1934
Architect: Gerrit Rietveld


Beschrijving van Blok van oorspronkelijk vier woningen

In opdracht van en in samenwerking met mevrouw Truus Schroder-Schrader, naar ontwerp van Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) in 1934 gebouwd blok van in oorsprong vier wooneenheden (thans gesplitst in zes appartementen) met de algemene kenmerken van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940. Drie lagen tellend, met enig overstek vlak gedekt blok op enigszins gerende plattegrond, met in oorsprong vier wooneenheden die min of meer volgens het maisonnette-principe per twee woonlagen, diagonaalsgewijs, met elkaar verbonden waren, met inwendig de toepassing van het kernhuis-idee. Het blok is opgebouwd uit witgestucte bakstenen muren en in oorsprong zilvergrijs gekleurde stalen I-profielen, met in stalen profielen gevatte vensters en deuren, met een zekere regelmaat en volgens bepaalde onderlinge verhoudingen over de gevels verdeeld. Aan de Erasmuslaan de dubbele ingang met stoep, en op de teruggerooide tweede verdieping een balcon over de volle gevellengte; aan de achterzijde eveneens een balcon, overhangend aan de zuidzijde; aan de Prins Hendriklaan de tweede ingangspartij, en op de eerste verdieping een balcon. De balcons waren in oorsprong voorzien van een rasterhekwerk en matglazen windschermen bij de scheiding der wooneenheden. Blok van in oorsprong vier maisonnette-achtige wooneenheden vanwege de algehele architectonische vormgeving (het gebruik van veel glas en een lichte kleurstelling) en de typologische oplossing (in oorsprong de toepassing van het kernhuis-idee met concentratie van te prefabriceren utilitaire ruimten en van een diagonaalsgewijs gegroepeerde maisonette-indeling, alsook de in principe variabele ruimte-indeling door middel van schuifwanden) van belang als representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940, en van algemeen belang vanwege de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne bouwkunst. N.B. De uitbouw met ingang aan de achterzijde voor nr 3 is een latere toevoeging die buiten de bescherming valt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 337877
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van oorspronkelijk vier woningen in Utrecht

Appartementenblok

Erasmuslaan 1A
Utrecht
Inleiding APPARTEMENTENBLOK, gebouwd in 1934 naar ontwerp van G. Th. Rietveld in stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het appartement behoort ..

Blok van vier herenhuizen

Erasmuslaan 5
Utrecht
In opdracht van en in samenwerking met mevrouw Truus Schroder-Schrader, naar ontwerp van Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) in 1930-31 door ..

Rietveld Schröderhuis

Prins Hendriklaan 50
Utrecht
In 1924 door de architect G.Th.Rietveld voor mevrouw Schroder-Schrader gebouwd WOONHUIS, waarin door een abstracte architectuur van gepleist..

de zilveren schaats e.o.

de zilveren schaats e.o.
utrecht
Cluster 301. Sluis / Kering / (Plof)Duiker/brug. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SLUIS / KERING / (PLOF)DUIKER / BRUG in de Minstroom ..

Poortgebouw

Campusplein 10
Utrecht
Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - poortgebouw Complexonderdeel 2 Omschrijving POORTGEBOUW van twee bouwlagen gelegen aan de Prin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)