Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige parochiekerk in Limbricht

Kerkelijk Gebouw

Platz 2
6141AT Limbricht (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 11de en 12de eeuw

Top 100 monument

Voormalige parochiekerk

Het kerkje bestaat uit twee beuken met een gedeeltelijk uit veldstenen opgetrokken hoofdbeuk (uit de 11de of 12de eeuw) en een laatgotische zuidbeuk uit omstreeks 1500. Beide beuken zijn voorzien van bakstenen trapgevels. Het veelhoekige koor is nog voorzien van de oorspronkelijke kapconstructie en dateert uit de 13de eeuw en sluit aan op de hoofdbeuk. De toren in het westen is opgetrokken in mergel en dateert uit circa 1458. Als oudste stichting geldt een rechthoekig zaalkerkje van bescheiden afmetingen, daterend van voor het jaar 1000. Hiervan is in beperkte mate nog muurwerk aanwezig. Tijdens de laatste restauratie (1977-1984) werden in het koor onder dikke kalklagen schilderingen aangetroffen, die rond het jaar 1300 kunnen worden gedateerd. Deze schilderingen stellen een Mariacyclus en een Verlossingscyclus voor. Hoewel de kleuren waren verbleekt en de schilderingen veel van hun frisheid hadden verloren, bevonden zij zich in goede staat. De schilderingen zijn, gelet op hun ouderdom, (met die van de Sint Servaas te Maastricht) voor Nederland in kunst- en cultuurhistorisch opzicht uniek te noemen en zijn vanwege hun iconografisch programma van groot historisch belang.

Beschrijving van Voormalige parochiekerk

VOORMALIGE PAROCHIEKERK. Tweebeukig schip met een gedeeltelijk uit veldstenen opgetrokken hoofdbeuk, XI of XII, en een laatgotische zuidbeuk, grotendeels van mergel; beide beuken met trapgevels van baksteen, 1651. Laatromaans koor van mergel, XIII, tegen de hoofdbeuk. Tegen de zuidbeuk een westtoren van mergel van omstreeks 1500. Orgel van ca. 1715, in Rijnlandse stijl. In 1803 vanuit het klooster op de Agnetenberg te Sittard overgeplaatst. Bij de restauratie/reconstructie in 1989 is het pijpwerk, waarvan niets bewaard was gebleven, in stijl bijgemaakt. In de zuidmuur van het koor is waarschijnlijk een zonnewijzer ingekrast. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33753
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige parochiekerk in Limbricht

Huis met zadeldak, rechthoekige omramingen van hardsteen

Platz 3
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Huis met zadeldak, ankerjaartal 1634 en rechthoekige omramingen van hardsteen, XIX.

Woonhuis, voorheen pastorie en burgemeesterswoning

Platz 1
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding WOONHUIS, voorheen pastorie en burgemeesterswoning, in 1888 gebouwd in traditionele stijl met neo-gotische kenmerken, naar een ..

Hoeve met binnenplaats. Gepleisterd woonhuis met gezwenkte gevel. Oude slotplaat

Platz 5
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Hoeve met binnenplaats, XVIII e.v. Gepleisterd woonhuis met gezwenkte gevel. Oude slotplaat.

Gepleisterd huis met wolfdak. Bovenvensters met segmentbogen

Steenstraat 17
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Gepleisterd huis met wolfdak. Ankerjaartal 1785 en bovenvensters met segmentbogen.

Kasteel Limbricht

Allee 1
Limbricht (Gemeente Sittard Geleen)
Kasteel van Limbricht, gelegen op een omgrachte heuvel. Rechthoekig gebouw van omstreeks 1630 met binnenhof, een rechthoekige toren met knob..

Kaart & Routeplanner