Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westergasfabriek: zuiveringsgebouw in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Haarlemmerweg 8
1014BE Amsterdam
Noord Holland

Architect: Isaac Gosschalk


Beschrijving van Westergasfabriek: zuiveringsgebouw

ZUIVERINGSGEBOUW. Het v.m. zuiveringsgebouw omvat twee zuiveringsruimten, die aan elkaar gespiegeld, te weerszijden van een tussenlid zijn ondergebracht in twee evenwijdig aan de Trekvaart gesitueerde langgerekte driebeukige gebouwen onder pannen zadeldaken met dakkammen, waarbij de lagere lange vleugels in oorsprong zijn opgetrokken als regeneratielokalen, met aan weerszijden tegen de korte gevels een lagere, tweebeukige aanbouw onder schilddaken oorspronkelijk ten behoeve van de kalkblusserij. Het tussenlid, eveneens driebeukig en onder zadeldaken, was oorspronkelijk bestemd als oxydebergplaats. De lange gevels bezitten elk twee zijrisalieten en een middenrisaliet, bekroond door een topgevel met rondboogvormige blindnissen, tandfriezen, tondo en toppilaster met smeedijzeren bekroning, terwijl de tussenliggende gevelgedeelten - elk vijf traveeën breed - worden geleed door lisenen, gekoppelde getoogde vensters met roedenverdeling op de beganegrond en kleine gekoppelde vensters in rondboognissen op de zolderverdieping, en zij worden afgesloten met een geprofileerde gootlijst op klossen; de korte zijgevels benadrukken de driebeukige hoofdopzet door de topgevels waarvan de vensters beneden van getoogde boogtrommels zijn voorzien en die in de top in een klimmende reeks boognissen zijn geplaatst; de eigenlijke toppen worden door boogfriezen met consoles en driehoekig opgenomen topstukken met smeedijzeren bekroningen gemarkeerd. Het tussenlid is in vergelijkbare trant uitgevoerd, met gekoppelde getoogde vensters, afgewisseld met toegangen, in totaal zeven traveeen breed. Ook de zij-aanbouwen - elk zes traveeen breed - zijn voorzien van gekoppelde vensters, lisenen en boogfriezen, en een gootlijst op klossen. De inwendig grotendeels in het zicht gelaten draagconstructie bestaat uit deels in hout, deels in ijzer uitgevoerde Polonceau-spanten, gordingen, panlatten en tengels, waarbij met het oog op een eventuele explosie het dakbeschot is weggelaten en waarbij de oorspronkelijke ventilatiekappen inmiddels zijn verwijderd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 337504
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westergasfabriek
Westergasfabriek aan de Haarlemmertrekvaart
Westergasfabriek aan de Haarlemmertrekvaart
Locatie Amsterdam-West
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 52′ OL
Oorspr. functie gasfabriek
Huidig gebruik evenementenlocatie
Start bouw 1883
Bouwstijl Hollandse neorenaissance
Detailkaart
Westergasfabriek (groot-Amsterdam)
Westergasfabriek
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Westergasfabriek is een voormalige gasfabriek in het Amsterdamse stadsdeel West. Begin 21e eeuw is het terrein helemaal opgeknapt en nu heeft het onder de naam de Westergasfabriek een culturele en recreatieve bestemming.

Gasfabriek

Vroeger voorzag de Westergasfabriek Amsterdam van steenkoolgas, dat voornamelijk werd gebruikt voor verlichting van straten en gebouwen. De Westergasfabriek is in 1883 gebouwd langs de Haarlemmertrekvaart voor het Britse Imperial Continental Gas Association. Destijds was het de grootste steenkolengasfabriek van Nederland. De fabriek stond op zo’n 4 ha grond. Er waren meerdere gashouders, kolenopslagplaatsen, zuiveringsinstallaties, een watertoren en kantoorgebouwen. Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan de architectuur. De architect Isaac Gosschalk, die de meeste gebouwen van het complex ontwierp, hanteerde een rijke stijl die wel Hollandse neorenaissance wordt genoemd.

Voor het milieu was in die tijd veel minder aandacht. Het wassen van kolen en het vergassen van cokes heeft ervoor gezorgd dat er na de sluiting van de fabriek in de jaren zestig een zwaar vervuild terrein achterbleef.

Van de jaren zestig tot de jaren negentig was het terrein in gebruik als opslagterrein van het Gemeente Energie Bedrijf (GEB). Een deel van de gebouwen (waaronder de watertoren) werd gesloopt, andere bleven behouden. Het oude kantoorgebouw van de gasfabriek werd in 1990 stadsdeelkantoor van het toenmalige stadsdeel Westerpark.

Cultuurpark

Cultuurpark, Westerpark
Het nieuwste deel van het Westerpark met speelvijver op het terrein van de vroegere Westergasfabriek.

In de jaren negentig werden plannen gemaakt om het oude gasfabriekterrein als park in te richten. Het plan hiervoor was kandidaat voor de Floriade in 2002, maar er werd gekozen voor een locatie in de Haarlemmermeer. Uiteindelijk heeft Amsterdam de plannen in vereenvoudigde uitvoering tot stand gebracht.

Het terrein is gesaneerd en er is een park aangelegd. Samen met het oude Westerpark is daardoor een groot stadspark ontstaan. De nog aanwezige historische gebouwen zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve en culturele ondernemers. Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten (Westerunie), festivals, productpresentaties (Westerliefde), theater (MC-Theater) of tentoonstellingen. In het Ketelhuis bevindt zich een bioscoop waar voornamelijk Nederlandse en Europese kwaliteitsfilms worden vertoond. Verder bevindt zich op het terrein diverse horeca zoals het Westergasterras.

Op het terrein vinden vele evenementen plaats. In het verleden het Drum Rhythm Festival en Triple X, in het heden de Amsterdam International Fashion Week, het Holland Festival, Picnic 2006 & 2007, de technofeesten van Awakenings, openluchtconcerten van grote buitenlandse artiesten zoals Peter Gabriel (2007), R.E.M. (2008) John Legend (2007), Nelly Furtado (juli 2008) en Radiohead (2008) onder de naam Live at Westerpark, de Wetenweek, Cinekid en de Kunstvlaai. Verder worden de gebouwen ook veel verhuurd voor bedrijfsevenementen.

Openbaar vervoer

Bus 21 rijdt vanaf station Amsterdam Centraal naar de Westergasfabriek. Vanuit het centrum is de Westergasfabriek bereikbaar met tramlijn 5 die zijn eindhalte in de nabijheid heeft, in de Van Hallstraat. Sinds 2015 wordt op de trams de bestemming 'Westergasfabriek' aangegeven.

Trivia

 • Het televisieprogramma 'De Nieuwste Show' werd in de Westergasfabriek opgenomen.
 • De 3FM Awards van gelijknamige radiozender werden van 2009 t/m 2014 vanuit de Westergasfabriek uitgezonden.
 • De battle-shows van The voice of Holland werden opgenomen in de Westergasfabriek.
 • Vanaf het zesde seizoen (2010-2011) wordt De Wereld Draait Door uitgezonden vanuit de Westergasfabriek.
 • Vanaf het vijfde seizoen (2010-2011) wordt Pauw & Witteman uitgezonden vanuit de Westergasfabriek.
 • Het 125-jarige Jubileum van het Leger des Heils werd in het weekend van 12-13 mei 2012 gehouden in de Westergasfabriek.
 • Vanaf 2015 worden de VEED Awards gehouden in de Westergasfabriek.
 • Van 2007 t/m 2012 vond Manuscripta plaats op het Westergasfabriekterrein, de opening van het nieuwe boekenseizoen.

Literatuur

 • Cultuurpark Westergasfabriek, Transformatie van een industrieterrein, Olof Koekebakker, NAi uitgevers, 2003
 • Westergasfabriek, het terrein en de gebouwen, een cultuurhistorische verkenning, Kees Somer, Bureau Monumentenzorg Amsterdam, 1998
 • De toekomst van het industrieel verleden, ‘Wandel fuer die Menschen – mit den Menschen’, Stadsdeel Westerpark 1995

Externe links

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Westergasfabriek: zuiveringsgebouw in Amsterdam

Westergasfabriek: regulateurshuis met cokeskantoor

Haarlemmerweg 8
Amsterdam
REGULATEURSHUIS MET COKESKANTOOR. Het oorspronkelijke regulateurshuis met cokeskantoor is ondergebracht in een nabij de ingang gesitueerd ve..

Westergasfabriek: werkplaatsgebouw

Haarlemmerweg 8
Amsterdam
WERKPLAATSGEBOUW behorende tot de gebouwen, gesitueerd aan de oostzijde van het terrein en oorspronkelijk bestemd voor werkplaatsen, kantore..

Westergasfabriek: kantoorgebouw

Haarlemmerweg 8
Amsterdam
KANTOORGEBOUW, behorende tot de gebouwen, gesitueerd aan de oostzijde van het terrein en oorspronkelijk bestemd voor werkplaatsen, kantoren ..

Westergasfabriek: assistent-ingenieuwswoning

Haarlemmerweg 8
Amsterdam
ASSISTENT-INGENIEURSWONING, behorende tot de gebouwen, gesitueerd aan de oostzijde van het terrein en oorspronkelijk bestemd voor werkplaats..

Westergasfabriek: machinegebouw

Haarlemmerweg 8
Amsterdam
MACHINEGEBOUW. Het voormalige machinegebouw, gesitueerd midden op het terrein tegenover het tussenlid tussen de zuiveringshuizen, heeft een ..

Kaart & Routeplanner