Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoog bakstenen hoekhuis met schilddak in Sittard

Woonhuis

Paardestraat 5
6131HA Sittard (gemeente Sittard Geleen)
Limburg


Beschrijving van Hoog bakstenen hoekhuis met schilddak

Hoog bakstenen hoekhuis met schilddak. Vensters en ingang in Naamse steen. Zijgevel met horizontale reliefbanden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33712
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Hoog bakstenen hoekhuis met schilddak in Sittard

Hoekhuis met wolfdak

Markt 35
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
HOEKHUIS met wolfdak, XIX A. Gevel aan de Markt gepleisterd met blokwerk. Zijgevel aan de Paardenstraat met ingang en vensters in Naamse ste..

Cafe de Hollande

Markt 36
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding Voormalig Hotel De Hollande, ca. 1900, gesitueerd op de hoek van Markt en Putstraat en gebouwd in eclectische stijl. Het rijke ..

Eenvoudig hoekhuis

Putstraat 4
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Eenvoudig hoekhuis, XVIII, gepleisterd.

Gepleisterd hoekhuis

Putstraat 6
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Gepleisterd hoekhuis, XIX, met vensters en ingang in Naamse steen. Moderne winkel. Dorpels der benedenvensters op consoles.

Eenvoudig huis

Markt 32
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Eenvoudig huis, XIX. Voorgevel gepleisterd. Pui modern.

Kaart & Routeplanner