Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex bestaande uit vier vleugels om een pandhof in Sittard

Kerkelijk Gebouw

Oude Markt 16
6131EN Sittard (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw
Architect: J. Kayser


Beschrijving van Complex bestaande uit vier vleugels om een pandhof

Complex bestaande uit vier vleugels om een pandhof, XIXd. Mariapark, naar ontwerp van J. Kayser (1891), dienend als rust- en verblijfplaats voor pelgrims, gebouwd als pandhof in donkerrode baksteen en geglazuurde baksteen, overwelfd met kruisribgewelven, gedekt door omlopend, leien schilddak met Rijnse dekking, dakkapellen. Aan de straatzijde een portaal met brede trap; hierboven een uitkragend torentje waarvan de onderste geleding met blindnissen is uitgevoerd en de bovenste geleding open behandeld en voorzien van traceringen; gevels geleed door steunberen. In het voorportaal vijf zwartmarmeren zuilen, links en rechts afbeeldingen van heiligen, uitgevoerd in gekleurde tegels; terrazzovloer. In de pandhof een altaar; tegen de muren zijn veertien zandstenen kruisweg-staties in hoog reliëf aangebracht (atelier Kasteleyn & Kuhnen uit Sittard). Kolommen met hardstenen basement en kapitelen met bloemmotieven. In een binnenhoek van het pandhof staat een opengewerkt traptorentje met conisch spitsje. De tuingevels zijn in een later stadium beglaasd; gestucte kroonlijst met bloemmotieven; twee gevellantaarns. Stilistisch gaaf overgeleverd historisch bouwwerk met bijzondere belevingswaarde en verzorgde detaillering, behorend tot en van oorsprong in functie, uitvoering en situering deel uitmakend van de pelgrimskerk Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33711
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex bestaande uit vier vleugels om een pandhof in Sittard

Bakstenen pakhuis

Kloosterplein 6
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Bakstenen pakhuis, XVII, oude tiendschuur van het kapittel.

O.L.V van het Heilig Hart

Oude Markt 3
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, 1875-1877, gewijd in 1879, architect J. Kayser. In baksteen gebouwde kruisbasiliek met galerijen boven..

Internaat Ursulinenklooster

Oude Markt 3
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding INTERNAAT van het Ursulinenklooster, 1871, in 1916 gedeeltelijk herbouwd na brand. Gebouwd in een door het Electicisme beïnvlo..

Dominicanenklooster

Oude Markt 1
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Dominicanenklooster; pandhof, XVII, met stucwerk.

Pensionaat Ursulinen

Oude Markt 5
Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding PENSIONAAT van het Ursulinenklooster, 1860, in een door de neo-gotiek beïnvloede negentiende eeuwse traditionele stijl. Het p..

Kaart & Routeplanner