Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk) in Sint Oedenrode

Kerkelijk Gebouw

Heuvel 1
5492AC Sint Oedenrode
Noord Brabant

Bouwjaar: 1498


Beschrijving van Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk)

Het hoogkoor van de voormalige "kapittelkerk". Driezijdig gesloten koor, van baksteen met natuursteenlagen, blijkens steen in de zuidmuur in 1498 gebouwd, overblijfsel van de middeleeuwse St. Odakerk en als nevenkoor gehandhaafd bij de in 1912 gebouwde neogotische St. Martinuskerk. Inventaris van de St. Martinuskerk: orgel uit omstreeks 1860 door de orgelbouwer Smits uit Reek, 13e eeuwse hardstenen doopvont, kas in barokke vormen; 14e eeuwse hardstenen doopvont, thans als wijwatervat in gebruikt; zandstenen beeldje van de H. Maagd in een stralenkrans, 15e eeuws; houten beeld van Christus op de Koude Steen, 16e eeuw; Kruisbeeld tussen beelden van Maria en Johannes, hout, 16e eeuw; barokke beelden van St. Joris en de Draak en van St. Martinus te paard met de bedelaar; barok eiken beeld van St. Oda; twee 15e eeuwse koperen luchters, zestien en twaalflichts; grafzerken: een uit 1507 ter nagedachtenis van de stichters van de St. Odakerk, gravin Hildeware, een uit 1641 voor pastoor de Pulser, een uit 1726 voor pastoor van Kerckhof. In kruisingtoren klok van anonieme gieter, 47,5 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1932, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33651
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk) in Sint Oedenrode

Complex kerkhof

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding De KERHOFKAPEL, gewijd aan St. Oda, is ontworpen door de architect Granpré Molière en in 1934 gebouwd als afsluiting van de zui..

Kerkhof: baarhuisje

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. Het BAARHUISJE van omstreeks de eeuwwisseling is gebouwd in Traditioneel-Ambachtelijke stijl. Het bevindt zich naast de entree, ..

Kerkhof: calvarieberg

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De CALVARIEBERG uit 1909 is vervaardigd door de fabriek St. Oda van A. Swinkel te Sint-Oedenrode. De beelden zijn van de hand va..

R.K. Kerkhof

tussen burchtstraat, odapad, sluisplein, leerlooijersplein, kerkplein
Sint Oedenrode
R.K. Kerkhof. Stenen grafkruis uit 1565; grafzerken uit 1641 en 1643.

Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)