Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie met verdieping onder met muldenpannen gedekte zadeldaken tussen (tegen) trapgevels in Bocholtz

Kerkelijk Gebouw

Pastoor Neujeanstraat 8
6351GK Bocholtz (gemeente Simpelveld)
Limburg

Bouwjaar: 1796 (oorsprong)


Beschrijving van Pastorie met verdieping onder met muldenpannen gedekte zadeldaken tussen (tegen) trapgevels

In oorsprong uit 1796 daterende pastorie met verdieping onder met muldenpannen gedekte zadeldaken tussen (tegen) trapgevels; het gebouw heeft oorspronkelijke vermoedelijk een L-vormige plattegrond en een drie vensterassen brede voorgevel gehad, is later (waarschijnlijk eind 19e eeuw) in volledige aangepaste vorm aan de N.O. zijde met twee vensterassen verbreed en aan de achterzijde voorzien van een aanbouw zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak met schild (wrs. eerste kwart 20e eeuw). De gevels zijn opgetrokken in Kunradersteen, voorzien van hardstenen venster- en deurkozijnen, T-ramen met gedeeld bovenlicht en muurankers van siersmeedwerk. Goed en gaaf voorbeeld van de wat rijkere streekeigen bouwwijze, die hier doorgaans alleen aangetroffen wordt bij kastelen en kapitale hoeven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33601
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie met verdieping onder met muldenpannen gedekte zadeldaken tussen (tegen) trapgevels in Bocholtz

Jacobus de Meerderekerk

Pastoor Neujeanstraat 6
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
R.K. Kerk, 1869-'73 door P.J.H.Cuypers, vergroot 1953. Inventaris: zwart marmeren doopvont uit 1796. Wegkruis met houten corpus, XIXa, tegen..

Scholtissenhof, omsloten binnenplaats, van kalkbreuksteen met fragmenten van vakwerk. Op de houten bovendorpel van de ingang jaartal

Heiweg 1
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
Scholtissenhof, omsloten binnenplaats, van kalkbreuksteen met fragmenten van vakwerk. Op de houten bovendorpel van de ingang 1727.

Huis van kalkbreuksteen. Onder een dak met het buurnummer 30. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen en houten tussendorpelkozijnen

Wilhelminastraat 48
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
Huis van kalkbreuksteen, XVIII A. Onder een dak met het buurnummer 30. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen en houten tussendorpelkozijnen.

Huis van kalkbreuksteen. Onder een dak met het buurnummer 28. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen en houten tussendorpelkozijnen

Wilhelminastraat 50
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
Huis van kalkbreuksteen, XVIII A. Onder een dak met het buurnummer 28. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen en houten tussendorpelkozijnen.

Hoeve "de Hof". Hoeve van kalksteen en baksteen om gesloten binnenplaats

Hofstraat 9
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
Hoeve "de Hof". Hoeve van kalksteen en baksteen om gesloten binnenplaats. Aan de binnenplaats ankers 1617. Poortsluitsteen met 1679 en leeuw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)