Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jacobus de Meerderekerk in Bocholtz

Kerkelijk Gebouw

Pastoor Neujeanstraat 6
6351GK Bocholtz (gemeente Simpelveld)
Limburg

Bouwjaar: 1869-1873
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van Jacobus de Meerderekerk

R.K. Kerk, 1869-'73 door P.J.H.Cuypers, vergroot 1953. Inventaris: zwart marmeren doopvont uit 1796. Wegkruis met houten corpus, XIXa, tegen de kerktoren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33600
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Jacobus de Meerderekerk
zuidzijde
zuidzijde
Plaats Bocholtz
Gebouwd in 1869-1873
Uitbreiding(en) 1953
Gewijd aan Jakobus de Meerdere
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33600
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
H. Koene
Afbeeldingen
Bocholtz-Kerk (2).JPG
Bocholtz-Kerk (1).JPG
Lijst van rijksmonumenten in Bocholtz
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Jacobus de Meerderekerk is een kerkgebouw in Bocholtz in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Simpelveld. De kerk ligt in het centrum van Bocholtz aan de Kerkstraat.

Het gebouw is een rijksmonument en is gewijd aan Jakobus de Meerdere.

Geschiedenis

In 1373 werd er voor het eerst melding gemaakt van een kapel. Deze kapel ressorteerde onder de kerk van Simpelveld. Tijdens opgravingen ten noorden van de huidige kerk zijn er fundamenten gevonden van een eenbeukig gebouw met een smaller rechtsgesloten koor. Om deze funderingen lagen nog weer funderingen van een uit de late middeleeuwen stammend groter gebouw.

In 1794 werd de parochie opgericht. In 1803 werd deze gelegaliseerd.

In de periode 1869-1873 werd de kerk gebouwd naar het ontwerp van architect Pierre Cuypers.

In 1953 werd de kerk aan de kant van het koor uitgebreid met een ruim nieuw koor naar het ontwerp van H. Koene. Deze is in een andere baksteensoort opgetrokken en daardoor duidelijk te herkennen. Ten noorden van de kerk werd er tevens een nieuwe pastorie gebouwd. Ter hoogte van het nieuwe koor staat het Heilig Hartbeeld uit 1920, dat aanvankelijk vóór de kerk was opgesteld.

Opbouw

De kerk is een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl opgetrokken in baksteen. Het bestaat uit een middenschip met twee zijbeuken, een transept, een tweede transept, een priesterkoor, een sacristie en een westtoren. De toren heeft een achtzijdige spits en twee geledingen met frontalen. De ingang bevindt zich in de toren.

Reliek

In de kerk wordt een relikwie bewaard, in de vorm van een botstuk van de heilige paus Cornelius. Waarschijnlijk sinds c. 1900 maar ten minste sinds 1930 tot c. 1965 werd jaarlijks op 16 september vanuit Vijlen een bedevaart gehouden naar Bocholtz. Dit waren meerdere individuen of kleine groepen en niet een enkele processie. Verder werd er een kindermis gehouden die bezocht werd vanuit verschillende plaatsen in de regio. Achter in de kerk staat een beeld van paus Cornelius.[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Jacobus de Meerderekerk in Bocholtz

Pastorie met verdieping onder met muldenpannen gedekte zadeldaken tussen (tegen) trapgevels

Pastoor Neujeanstraat 8
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
In oorsprong uit 1796 daterende pastorie met verdieping onder met muldenpannen gedekte zadeldaken tussen (tegen) trapgevels; het gebouw heef..

Scholtissenhof, omsloten binnenplaats, van kalkbreuksteen met fragmenten van vakwerk. Op de houten bovendorpel van de ingang jaartal

Heiweg 1
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
Scholtissenhof, omsloten binnenplaats, van kalkbreuksteen met fragmenten van vakwerk. Op de houten bovendorpel van de ingang 1727.

Huis van kalkbreuksteen. Onder een dak met het buurnummer 30. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen en houten tussendorpelkozijnen

Wilhelminastraat 48
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
Huis van kalkbreuksteen, XVIII A. Onder een dak met het buurnummer 30. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen en houten tussendorpelkozijnen.

Huis van kalkbreuksteen. Onder een dak met het buurnummer 28. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen en houten tussendorpelkozijnen

Wilhelminastraat 50
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
Huis van kalkbreuksteen, XVIII A. Onder een dak met het buurnummer 28. Tussendorpelkozijnen van Naamse steen en houten tussendorpelkozijnen.

Hoeve "de Hof". Hoeve van kalksteen en baksteen om gesloten binnenplaats

Hofstraat 9
Bocholtz (Gemeente Simpelveld)
Hoeve "de Hof". Hoeve van kalksteen en baksteen om gesloten binnenplaats. Aan de binnenplaats ankers 1617. Poortsluitsteen met 1679 en leeuw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)