Sint-Servatiuskerk in Schijndel

5482NE Schijndel

Beschrijving van Sint-Servatiuskerk

R.K.KERK van St. Servatius. Kerkgebouw, bestaande uit een in 1525 voltooide gotische toren en een in 1839-1840 in Waterstaatsstijl (barok klassicisme) gebouwde kerk. De bakstenen toren is een vlak opgaand bouwwerk, heeft aan de zuidoosthoek een uitgebouwde achtkante traptoren en telt twee door een natuurstenen lijst gescheiden geledingen, waarvan de onderste geheel vlak is en de bovenste in elke zijde twee spitsboognissen vertoont, in welker bovengedeelte telkens een galmgat. Omgaand boogfries onder de spits. van vier- tot achtkant ingesnoerde steile spits, bekroond door een bol. Gerestaureerd in 1955. Driezijdig gesloten basilicale kerk, in Waterstaatsstijl gebouwd en neogotisch uitgebreid; in de schipmuren nog gedeeltelijk middeleeuwse kerk. Driezijdig gesloten koor. Inventaris: preekstoel met beeldengroep (Johannes de Doper prekende) deels Waterstaatsstijl, deel neogotisch. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1852 gemaakt door F.C. Smits. Grafsteen van de zeeheld Joan van Amstel (die onder De Ruyter en Tromp aan vele zeeslagen deelnam, overleden in 1669) met grafschrift van Vondel. In de kruisingtoren klok van anonieme gieter, 1686, diam. 55 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)