Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Servatiuskerk in Schijndel

Kerkelijk Gebouw

Markt 17
5482NE Schijndel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1525


Beschrijving van Sint-Servatiuskerk

R.K.KERK van St. Servatius. Kerkgebouw, bestaande uit een in 1525 voltooide gotische toren en een in 1839-1840 in Waterstaatsstijl (barok klassicisme) gebouwde kerk. De bakstenen toren is een vlak opgaand bouwwerk, heeft aan de zuidoosthoek een uitgebouwde achtkante traptoren en telt twee door een natuurstenen lijst gescheiden geledingen, waarvan de onderste geheel vlak is en de bovenste in elke zijde twee spitsboognissen vertoont, in welker bovengedeelte telkens een galmgat. Omgaand boogfries onder de spits. van vier- tot achtkant ingesnoerde steile spits, bekroond door een bol. Gerestaureerd in 1955. Driezijdig gesloten basilicale kerk, in Waterstaatsstijl gebouwd en neogotisch uitgebreid; in de schipmuren nog gedeeltelijk middeleeuwse kerk. Driezijdig gesloten koor. Inventaris: preekstoel met beeldengroep (Johannes de Doper prekende) deels Waterstaatsstijl, deel neogotisch. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1852 gemaakt door F.C. Smits. Grafsteen van de zeeheld Joan van Amstel (die onder De Ruyter en Tromp aan vele zeeslagen deelnam, overleden in 1669) met grafschrift van Vondel. In de kruisingtoren klok van anonieme gieter, 1686, diam. 55 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33568
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Servatiuskerk
T.T RK Kerk Schijndel.JPG
Plaats Schijndel
Denominatie Rooms-Katholiek
Coördinaten 51° 37′ NB, 5° 26′ OL
Gebouwd in 1839
Gewijd aan Servatius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  33568
Architectuur
Architect(en) H. Essens
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Orgel Smits
Titelkerk
Bisdom Bisdom Den Bosch
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Orgel van de Sint-Servatiuskerk

De Sint-Servatiuskerk, een zogenaamde waterstaatskerk, is een neogotische rooms-katholieke kerk uit 1839 aan de Markt in Schijndel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kerk is een driezijdig gesloten basilicale kerk met een driezijdig gesloten koor.[1] De kerk is aangewezen als rijksmonument.[2]

De kerktoren uit 1525 is laatgotisch met een achtkantige traptoren en een steile spits met een bol. Ze heeft geen steunberen, maar wel geledingen en boogfriezen. In de kruisingtoren is een kerkklok van een anonieme gieter met een diameter van 55 cm uit 1686.

Op het kerkplein staat een bevrijdingskapel uit 1953, ontworpen door Peter Roovers. Sinds 1957 staat bij de kerk ook een Heilig Hartbeeld.

Interieur

Het interieur bestaat uit onder andere een preekstoel met beeldengroep van eikenhout (met een prekende Johannes de Doper) deels Waterstaatsstijl, deel neogotisch van Hendrik Peeters-Divoort uit Turnhout uit 1855. Het neogotische hoogaltaar van Pierre Cuypers uit 1858 is van zeer rijk bewerkt eikenhout. Ook zijn er zes houten beelden in het middenschip van verschillende heiligen, gemaakt door Jan Custers uit Eindhoven tussen 1904 en 1907.

Het grote orgel uit 1852, gemaakt door de orgelbouwer F.C. Smits, heeft drie manualen en 39 registers, verdeeld over hoofdwerk, bovenwerk, positief en vrij pedaal. Het kleine koororgel van Verschueren uit 1970 heeft twee manualen en 16 registers.

In de kerk bevindt zich onder meer de grafzerk van de zeeheld Jan van Amstel (die onder Ruyter en Tromp aan vele zeeslagen deelnam) met een grafschrift van Vondel. Hij woonde in het huis "De Stenen Kamer" en is in 1669 in Schijndel gestorven.

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Servatiuskerk in Schijndel

Heilig Hartbeeld

hoek Markt/v. Alphenstr. (bij)
Schijndel
Inleiding. Midden in het centrum van Schijndel bevindt zich op de hoek van de Markt en de Vicaris van Alphenstraat een SCULPTUUR van het H..

Pastorie

Vicaris van Alphenstraat 16
Schijndel
Inleiding De PASTORIE, TUIN en MUUR van de H. Servatiuskerk werd in Neoclassicistische stijl gebouwd in 1836. Op nummer 16 bevindt zich d..

Nabij de Hoofdstraat gelegen fundatiewoningen

Kluisstraat 2
Schijndel
Nabij de Hoofdstraat gelegen laat 18e eeuwse Fundatiewoningen (twee aaneengebouwde woningen van een bouwlaag tussen topgevels onder een dwar..

Huis onder dwars schilddak, met geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen met boogvormige bovenlichten en waaierzwikken

Hoofdstraat 146
Schijndel
Huis onder dwars schilddak, met geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen met boogvormige bovenlichten en waaierzwikken. Eerste helft ..

Kleine woning onder zadeldak met zij-topgevel

Hoofdstraat 148
Schijndel
Kleine woning onder zadeldak met zij-topgevel. Zesdelige schuiframen en boogvormige bovenlichten. Eerste helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner