Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Diverse grachten in Alkmaar

Militair Object

Grachten; bruggen; sluizen
1800AA Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1789 (sluitsteen)


Beschrijving van Diverse grachten

Belangrijk voor het stadsbeeld van Alkmaar zijn de volgende GRACHTEN: Mient, Kaasmakersgracht, Verdronken Oord, Luttik Oudorp, Kooltuin, Oude Gracht, Baangracht en Lindegracht. De Baangracht staat door middel van de Baansluis in verbinding met de stadsgracht: bakstenen tongewelf onder de stadswal, in de sluitsteen van de boog aan de stadszijde het jaartal 1789, de wal boven de Baansluis vanaf de kaden van de baangracht te bereiken via twee trappen, ijzeren balusterhekken; de Lindegracht door middel van de Lamoraalsluis: bakstenen tongewelf onder de stadswal, aan de buitenzijde een sluitsteen, waarin het wapen van Alkmaar, ijzeren balusterhekken. De volgende houten ophaalbruggen zijn aanwezig of tijdelijk gedemonteerd:1. de Schapenbrug (tussen Voordam en Waagplein). 2. de Bathbrug (tussen Waagplein en Fnidsen). 3. de Kuipersbrug (tussen Achterdam en Appelsteeg). 4. de Eenhoornbrug (tussen Zoutstraat en St. Annastraat). 5. de Werfbrug (tussen Keetgracht en Oosterkolkstraat). 7. de brug tussen Baangracht en Hofstraat. 8. de brug over de Oude Gracht bij de Brillesteeg. Vaste bruggen:1. de Steenen Brug over de Mient, in het plaveisel gedateerd ANNO 1800, ijzeren balusterhekken. 2. de Gewelfde Stenen Brug tussen Hekelstraat en Kapelsteeg in het plaveisel gedateerd ANNO 1630, met ijzeren balusterhekken. 3. de Toornburgbrug (tussen Dijk en Toornbrug), aan de noordzijde boog van natuurstenen hoekblokken, de sluitsteen voorzien van het wapen van Alkmaar, ijzeren balusterhekken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 335641
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Diverse grachten in Alkmaar

Bankgebouw

Heul 1
Alkmaar
Inleiding BANKGEBOUW uit 1921-1923 in een traditionalistische, op Duitse voorbeelden geïnspireerde bouwstijl naar ontwerp van de Gebroeder..

Provenhuis van splinter

Ritsevoort 2
Alkmaar
Provenhuis van Splinter. Langgerekt, door schilddak gedekt pand. De smalle voorgevel aan het Ritsevoort heeft op de beganegrond vensters met..

Pand met klokgevel, natuurstenen aanzetvoluten, gevelsteen

Ritsevoort 4
Alkmaar
Pand met klokgevel, natuurstenen aanzetvoluten, gevelsteen. Moderne aangepaste gevel met gebruik van oude onderdelen.

Pand met trapgevel, toppinakel op kraagsteen, geprofileerde natuurstenen platen op de treden

Ritsevoort 8
Alkmaar
Pand met trapgevel, toppinakel op kraagsteen, geprofileerde natuurstenen platen op de treden. Moderne gevel met gebruik van oude onderdelen.

Hoekpand onder fors zadeldak

Koorstraat 45
Alkmaar
Hoekpand onder fors zadeldak met zijgevel aan de Laat. In banden gepleisterde lijstgevel. Deur met omlijsting van gecanneleerde pilasters. S..

Kaart & Routeplanner