Oude Vissershaven (Passantenhaven) in Vollenhove

bij de Grote Kerk Grote Kerk bij de Grote Kerk
8325ZA Vollenhove (gemeente Steenwijkerland)

Bouwjaar: 1823 gereconstrueerd in 1960-1969

Beschrijving van Oude Vissershaven (Passantenhaven)

Voormalige "Oude Vissershaven" (thans Passantenhaven). Terzijde van de Grote Kerk gelegen voormalige OUDE VISSERSHAVEN, ontstaan in 1823 door verbreding en uitdieping van de gracht rond de voormalige bisschoppelijke burcht "Het Olde Huijs" en, na reconstructie eind zestiger jaren, ingericht tot Passantenhaven. Aan de middeleeuwse situatie herinneren nog de enigszins ovale vorm van de huidige havenkom, het restant van het eiland waarop Het Olde Huijs eens stond (dat overigens omstreeks 1830 in gebruik was als gevangenis, vervolgens als katoenspinnerij en, na gedeeltelijke afbraak omstreeks 1854, nog als onderkomen voor Schoklander vissers) en de aanwezigheid van een thans in het talud opgenomen (ijs?)kelder aan de voet van de Grote Kerk. Restanten van het hoog gelegen terrein en de vroegere omgrachting van de middeleeuwse bisschoppelijke burcht "Het Olde Huijs", hoewel in de eerste helft van de 19e eeuw tot vissershaven ingericht en thans fungerend als Passantenhaven, van belang wegens de geschiedkundige herinnering in de ruimste zin aan deze bisschoppelijke burcht en zijn verdere geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)