Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Elferink: vrijstaande stenen schuur gedekt door een met pannen belegd zadeldak in Enschede

Boerderij

Zweringhoekweg 45
7545PL Enschede
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Het Elferink: vrijstaande stenen schuur gedekt door een met pannen belegd zadeldak

Vrijstaande midden 19e-eeuwse stenen schuur (ca. 1860), gedekt door een met pannen belegd zadeldak; windveren; staafankers; de detaillering nogal verscheiden, daaronder opgeklampte deur met bovenlicht, 8-ruits raam, lichtgetoogd raam en twee lichtgetoogde gekoppelde zolderramen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 335533
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Het Elferink: vrijstaande stenen schuur gedekt door een met pannen belegd zadeldak in Enschede

Boerderij " 't Elferink"

Zweringhoekweg 45
Enschede
In aanleg 18e eeuws, doch in de 19e en de 20e eeuw verbouwd Twents boerderij-complex bestaande uit hoofdgebouw met bovenkamer, aangebouwde g..

Eulderink

Eulderinkweg 22
Enschede
"Het Eulderink". Boerderij van het Twentse type, die zijn hoofdvorm goed bewaard heeft, maar in hoofdzaak van belang is door de gave bovenka..

De Helmer

Helmerstraat 201
Enschede
Inleiding Op het Twentse hallehuistype geïnspireerde maar eigentijds vormgegeven BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, in 1930 in opdracht van ..

Martenboer

Otto van Taverenstraat 92
Enschede
"De Martenboer". Forse in de noordwestelijke uitleg van Enschede gespaard gebleven boerderij. Het woongedeelte en de bovenkamer hebben een p..

Helmer

Helmerstraat 203
Enschede
De Helmer. Forse boerderij met vakwerk achter- en zijgevel. Bovenkamer met restanten van vakwerk. Schuiframen met roedenverdeling, bovenlich..

Kaart & Routeplanner