Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veerpoort in Schoonhoven

Militair Object

Wal 3
2871BA Schoonhoven
Zuid Holland

Bouwjaar: 1601


Beschrijving van Veerpoort

Veerpoort (1601) met aansluitend gedeelten van de stadswal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33546
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Veerpoort in 2006

De Veerpoort is een 17e-eeuwse poort van de Nederlandse stad Schoonhoven.

De poort dankt zijn naam aan de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes aan de overkant van de Lek. Het is de enige overgebleven poort van de stad. Schoonhoven kende voorheen nog vier poorten: de Kruispoort (afgebroken in 1862), de Williger of Langerakkerpoort (gesloopt rond 1590), de Lopikerpoort (afgebroken in 1805) en de Vrouwepoort (afgebroken in 1862).[1]

De oorspronkelijke Veerpoort werd in de 14e eeuw gebouwd ter hoogte van het kruispunt Veerstraat/Scheepmakershaven. Eind 16e eeuw werd Schoonhoven uitgebreid en werden nieuwe wallen gelegd. De Veerpoort, die daarmee binnen de wallen kwam te liggen, werd gesloopt. In 1601 werd de huidige Veerpoort gebouwd, een stuk verder richting de rivier. In die tijd waren de heren Cluijt en Blockhuijsen burgemeester van de stad, zoals ook blijkt uit het opschrift (zie: afbeelding) ANNO DOMINI 1601 - TEMPORE CLVTY BLOCKHVSII CONSVLVM (In het jaar onzes heren 1601 - in de tijd van Clutus en Blockhusus burgemeesters) op het fries aan de Lekkant.[2] In de ruimte boven de poort woonde nog tot 1862 de poortwachter.

De Veerpoort is onderdeel van de waterkering en wordt bij hoog water met houten deuren gesloten. In de poort staan op gedenktekens de waterhoogten van 1716 en van de watersnood van 1953 aangegeven.

Even buiten de poort staat sinds 1982 een door Jan van Ipenburg gemaakt bronzen beeld van ontdekkingsreiziger Olivier van Noort, die in Schoonhoven overleed en werd begraven in de Grote of Bartholomeuskerk.

Tekst op het fries van de Veerpoort (Lekzijde)

Monumenten in de buurt van Veerpoort in Schoonhoven

Hardstenen toegangspoort met hek en bekroonde rouwvazen. Aan weerszijden een paviljoen met fronton

Wal 3
Schoonhoven
Hardstenen TOEGANGSPOORT, eerste helft 19e eeuw, met hek en bekroonde rouwvazen. Aan weerszijden een paviljoen met fronton.

Herenhuis met gaaf bewaarde lijstgevel uit omstreeks 1860

Korte Dijk 9
Schoonhoven
Herenhuis met gaaf bewaarde lijstgevel uit omstreeks 1860. Deur met pilasters en hoofdgestel op gesneden consoles. Eenvoudig bovenlicht en v..

Pand evenwijdig aan de straat, met verdieping en hoog zadeldak, dat aan de linkerzijde wordt afgesloten door een puntgevel met vlechtingen

Veerstraat 1A
Schoonhoven
Pand uit de 16e eeuw, evenwijdig aan de straat, met verdieping en hoog zadeldak, dat aan de linkerzijde wordt afgesloten door een puntgevel ..

Pand met ingezwenkte gevel

Tol 11
Schoonhoven
Pand met ingezwenkte gevel, waarschijnlijk eerste helft 19e eeuw. Klein, houten topfronton.

Het Gouden Hoofd

Tol 9
Schoonhoven
"Het Gouden Hoofd". Reeds in 1449 vermeld PAND, dat in de eerste helft van de 17e eeuw verbouwd werd, waarbij onder meer de balken en kapcon..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)