Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noordwestelijke reeks middenstandswoningen in Amsterdam

Woonhuis

Brink 4
1097TW Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926-1928


Beschrijving van Noordwestelijke reeks middenstandswoningen

NOORDWESTELIJKE REEKS MIDDENSTANDSWONINGEN. Drie bouwlagen hoge reeks uit 1926-28 met boven- en benedenwoningen, waarbij de bovenwoningen licht uitkragen en de ingangen van de hoekwoningen zijn ondergebracht in een portiek met luifel, die ook de toegangen der directe buurwoningen overdekt, en waarbij de toegangen der middenwoningen per drie gekoppeld zijn. De vensters aan de straatzijde zijn wisselend per vier of twee gekoppeld. De eerste verdieping is boven de ingang uitgebouwd, terwijl de schoorsteenpartijen tevens als vijf schuttingen tussen de balcons dienst doen; de korte zijgevels zijn vrijwel blind - behoudens enkele vierkante vensters en zijn in het midden aan de bovenzijde verlaagd. Aan de straatzijde zijn zij verbonden met tuinmuren waarin een verhoogde rondboogpoort is uitgespaard. Aan de achtergevels bij de hoekwoningen twee bouwlagen hoge uitbouwen met balcon, drielichtvensters, afgewisseld door kleine vierkante vensters en luifels tussen de schoorstenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 335357
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noordwestelijke reeks middenstandswoningen in Amsterdam

Westelijke reeks van twee korte reeksen met woningen en hoekwinkel

Landbouwstraat 72
Amsterdam
WESTELIJKE REEKS VAN TWEE KORTE REEKSEN MET WONINGEN EN HOEKWINKEL. Korte reeks met woningen en hoekwinkel in dezelfde trant als Landbouwstr..

Noordoostelijke reeks winkelwoningen met poort, toren en transformatorhuisje

Brink 2
Amsterdam
NOORDOOSTELIJKE REEKS WINKELWONINGEN MET POORT, TOREN EN TRANSFORMATORHUISJE. De reeks winkelwoningen met poort uit 1926-28 is grotendeels s..

Oostelijke reeks van twee korte reeksen met woningen en hoekwinkel

Veeteeltstraat 118
Amsterdam
OOSTELIJKE REEKS VAN TWEE KORTE REEKSEN MET WONINGEN EN HOEKWINKEL. Korte reeks met woningen en hoekwinkel in dezelfde trant als Landbouwstr..

Zuidwestelijke reeks winkels en bovenwoningen

Brink 24
Amsterdam
ZUIDWESTELIJKE REEKS WINKELS EN BOVENWONINGEN. Uit 1924-26 daterende reeks van twee bouwlagen in het midden en met drie bouwlagen op de onde..

Verenigingsgebouw

Veeteeltstraat 121
Amsterdam
VERENIGINGSGEBOUW. Het in 1926-28 als 'verenigingsgebouw' opgetrokken gebouw met de naam in - in oorsprong vergulde - Amsterdamse Schoollett..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)