Noordwestelijke reeks middenstandswoningen in Amsterdam

Brink 4
1097TW Amsterdam

Beschrijving van Noordwestelijke reeks middenstandswoningen

NOORDWESTELIJKE REEKS MIDDENSTANDSWONINGEN. Drie bouwlagen hoge reeks uit 1926-28 met boven- en benedenwoningen, waarbij de bovenwoningen licht uitkragen en de ingangen van de hoekwoningen zijn ondergebracht in een portiek met luifel, die ook de toegangen der directe buurwoningen overdekt, en waarbij de toegangen der middenwoningen per drie gekoppeld zijn. De vensters aan de straatzijde zijn wisselend per vier of twee gekoppeld. De eerste verdieping is boven de ingang uitgebouwd, terwijl de schoorsteenpartijen tevens als vijf schuttingen tussen de balcons dienst doen; de korte zijgevels zijn vrijwel blind - behoudens enkele vierkante vensters en zijn in het midden aan de bovenzijde verlaagd. Aan de straatzijde zijn zij verbonden met tuinmuren waarin een verhoogde rondboogpoort is uitgespaard. Aan de achtergevels bij de hoekwoningen twee bouwlagen hoge uitbouwen met balcon, drielichtvensters, afgewisseld door kleine vierkante vensters en luifels tussen de schoorstenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)